Uutistoimisto STT:hen kohdistunut isku on todettu kiristyshyökkäykseksi, jonka tekijäksi on ilmoittautunut LV-haittaohjelmaa käyttävä hakkeriryhmä. Samalla kiristyshaittaohjelmalla iskettiin heinäkuun lopulla myös meri- ja energiateollisuusalalla toimivaan Wärtsilään .

STT:n Aamulehdessä julkaistun uutisen mukaan hyökkääjä on esittänyt lunnasvaatimuksen uutistoimistolle. Hakkerit väittävät saaneensa kaikki STT:n tiedot haltuunsa, mikä ei toimitusjohtaja Kimmo Laaksosen mukaan pidä paikkaansa.

Vastaavan päätoimittajan Minna Holopaisen mukaan lunnasvaatimukseen ei ole vastattu. Lähdesuoja ei myöskään ole vaarantunut.

Hyökkäys aiheutti laajaa tuhoa uutistoimiston järjestelmissä. STT:n toimitusjohtaja Laaksonen kertoi aiemmin Tiville, että iskusta huolimatta uutispalvelun tiedot ovat säilyneet lähes kokonaan. Helsingin poliisi tutkii asiaa tietomurtona ja tietojärjestelmän häirintänä.

LV-haittaohjelma on muunnelma pahamaineisesta REvil-haittaohjelmasta, jota käyttävä rikollisryhmä on iskenyt muun muassa yhdysvaltalaiseen Colonial Pipeline -yhtiöön. REvil on liitetty vahvasti Venäjään ja ryhmän jäseniä pidätettiinkin maassa tammikuussa.

Wärtsilään iskettiin LV-haittaohjelmalla vain muutama päivä sen jälkeen, kun yhtiö oli saanut Venäjän markkinoilta vetäytymisen päätökseen.

LV:tä käyttää Gold Northfield -niminen hakkeriryhmä, joka julkaisee tietoja tuoreista uhreistaan pimeässä verkossa.