Tekoälykuvilla huijaaminen on nykyään yhä helpompaa. Tämän voi huomata esimerkiksi katsomalla helsinkiläiseksi ”Milla Sofiaksi” esitellyn nuoren naisen Instagram-tiliä.

Kuvissa Milla Sofia poseerailee esimerkiksi erilaisissa kesämekoissa, metallinhohtoisissa juhlapuvuissa ja bikineissä. Taustana on usein rantalomamaisema, joka muistuttaa silmämääräisesti jotain kuuluisaa kohdetta, kuten Santorinia, Monacoa tai Bora Boraa.

Jos upotus ei näy, voit katsoa julkaisun täältä.

Kaikessa on kuitenkin tekoälykuville luotuun tapaan epätodellinen, ylisaturoitunut, muovinen ja hivenen sulanut tunnelma, joka kertoo kuvien olevan todellisuudessa luotu netissä vuosikymmenten aikana julkaistujen satojen tuhansien oikeiden loma- ja pin-up-kuvien pohjalta.

Tilin esittelytekstissä jopa kerrotaan, että koko tili on luotu tekoälyä käyttäen. ”Olen 24-vuotias robottityttö, joka asuu Helsingissä. Olen tekoälyn tuotos”, kuvaustekstissä lukee. Joissain kuvissa on jopa useampi Milla Sofia yhtä aikaa.

Tämä viesti ei silti ole käynyt selväksi kovinkaan monelle kommentoijalle.

Jos upotus ei näy, voit katsoa julkaisun täältä.

Monet seuraajat tuntuvat kohtelevan Milla Sofiaa kohdellaan kuin oikeaa ihmistä. Monet kysyvät hahmon kuulumisia ja pyytävät saada jutella hänen kanssaan kahden kesken. Loput Instagram-käyttäjät taas yrittävät kertoa muille, että kyseessä ei ole oikea ihminen, vaan tekoälylla luotu kuva.

Kyseinen tili osoittaa sen, miten tekoälykuvien ei tarvitse olla edes erityisen realistisia voidakseen saada netissä huomiota. Etenkin vähäpukeisten nuorten naisten kuvista tykkäävät netinkäyttäjät eivät välttämättä edes realismista välitä, joten hunajapurkkiansojen rakentaminen on nykyään yhä helpompaa.

Jos upotus ei näy, voit katsoa julkaisun täältä.

Vajaa vuosi sitten perustetulla @millasofiafin-käyttäjätilillä on jo noin 57 000 seuraajaa. Instagram-tilin lisäksi Milla Sofian nimellä on luotu lukuisia muitakin sosiaalisen median tilejä esimerkiksi YouTubeen. Tiktokissa hänellä on noin 100 000 seuraajaa, Twitterissä pian 14 000. Monelle sivustolle pystyy nykyään postaamaan samanlaisia pystysuuntaisia lyhytvideoita, mikä auttaa sisällön kierrättämisessä.

Hahmon nettisivuilla hänen kuvaillaan olevan ”virtuaali-influensseri ja malli”, joka tulee ”vallankumouksellistamaan muotimaailman”. Puheista huolimatta nettisivujen hostaaminen Eth.limo-palvelussa viittaa siihen, että projektin tarkoituksena on mitä todennäköisimmin seuraajien kerääminen jonkinlaista kryptovaluuttojen mainostusprojektia varten. Osaltaan tähän viittaavat myös kuvat, joissa hahmo poseeraa usein erilaisten kryptoprojektien mainostamiseen käytetyn Elon Muskin kanssa.

Jos upotus ei näy, voit katsoa julkaisun täältä.

Aiemmin Milla Sofian kerrottiin ”olevan” 19-vuotias. Oletettavasti syy hahmon iän korottamiseen piilee eri maiden lainsäädännössä liittyen täysi-ikäisyyteen ja mainostamiseen.

Vaikka hahmon kerrotaan olevan helsinkiläinen, on toki aina mahdollista, että sen luojalla ei ole mitään tekemistä Suomen kanssa. Toisaalta suomalaisesta luojasta kielii se, että hahmon vanhimmissa somepostauksissa käytettiin suomea ennen kansainvälisille vesille lähtemistä.