Autonomisen Sohjoa-bussin kehittäjät ja suomalainen robottiyritys GIM yhdistävät voimansa. Uusi yritys Sensible 4 julkisti tiistaina kehitystyönsä tulokset Espoon Otaniemessä.

Perustajat järjestivät demon, jossa Lumikko-demoalustaa käyttävä, itsenäisesti liikkuva ajoneuvo ajoi ”lumisateen” läpi häiriintymättä ja pysähtyi, kun ihminen käveli sen eteen.

”Demoalusta ei ole auto, eikä sen kuulu näyttääkään siltä, vaan kyseessä on automation in a box, jonka voi liittää mihin vain ajoneuvoon”, kertoo Sensible 4:n toimitusjohtaja Harri Santamala, joka toimi myös Sohjoa-projektin vetäjänä.

Lumikelillä ajaminen on merkittävä edistysaskel. Vielä kesällä 2016 GIM:in valmistama G01-ajoneuvo kiersi Otaniemessä testikäytössä, mutta pysähtyi tiukkojen turvallisuusasetusten takia pienimmänkin roskan osuessa ajoneuvon havaintokenttään.

”Aiemmin mentiin perinteisen turva-ajattelun mukaan: jokainen este anturissa aiheuttaa hätäpysähdyksen. Nyt on päästy siihen, että jokainen kaiku ei tarkoitakaan hätäpysähdystä. Esimerkiksi lumi menee läpi tutka-antureista”, kertoo GIM:in toimitusjohtaja ja Sensible 4:n perustajajäsen Jari Saarinen.

Ongelmasta selvittiin lisäämällä muutama lisälaite aiempaan järjestelmään.

”Laitteeseen on lisätty lämpökamera sekä kaksi eri tutka-anturia. Toinen on ajoneuvoanturi, mutta toinen on erikoisempi tutka-anturi, jota ei alun perin ole kehitetty ajoneuvokäyttöön”, Saarinen paljastaa.

Uusi yritys syntyi, kun Saarinen luki alkusyksystä 2016 useita artikkeleita Sohjoa-bussikokeilusta. Itse bussi on ranskalaisvalmisteinen, mutta useissa eri maissa on kehitetty varsinaisia autonomisen ajon mahdollistavia ohjelmia bussin tarjoamalle alustalle, kuten juuri Sohjoa-projektissa.

Saarinen huomasi useita yhtäläisyyksiä ranskalaisvalmisteisen bussin ja GIM:in kehittämän G01-robottiajoneuvon välillä. Hän otti yhteyttä Santamalaan ja keskustelut johtivat siihen, että miehet päättivät yhdistää voimansa. Ajatuksissa siintää se, että Suomessa voisi myös valmistaa autonomisia ajoneuvoja.

”Harri sanoi, että pitäisihän Suomessa kehittää, eikä vain testata”, Saarinen kertoo.

GIM:in G01-robotille on jo tiedossa kesätöitä: robotti viedään modifioituna Espoon Tapiolaan, jossa se pitää huolta urheilukentän keinonurmesta.

Saarinen kertoo, että robotille rakennetaan kentän laidalle oma ”koirankoppi”, josta robotti käy huoltamassa kenttää tarpeen tullen.

Lähde: Tivi