Helsingin yliopistossa opiskeleva Markus Ottela on luonut turvallisuudeltaan huippuluokan viestintäjärjestelmän. Venäläisen CNewsin mukaan Tinfoil Chat eli TFC suojelee lähetettyä dataa jopa silloin, kun joku on päässyt käsiksi käyttäjien laitteisiin.

Temppu onnistuu yhdistämällä tiukasti salattu viestintäjärjestelmä vahvaan laitteistoarkkitehtuuriin.

TFC käyttää kolmea pc:tä per osallistuja. Yhdellä laitteella viestit kirjoitetaan, toisella taas luetaan saadut viestit. Koneet eivät ole yhteydessä internetiin, vaan ne välittävät viestinsä kolmannelle koneelle, jonka ainoa tehtävä on lähettää ja vastaanottaa viestejä Tor-verkon välityksellä.

Kullakin kolmesta tietokoneesta on vain sille välttämättömät salausavaimet. Koska viestintä ei koskaan poistu Sipuliverkosta, TFC:tä käyttävien ihmisten on vaikeampi paljastaa itsensä käyttövirheen vuoksi. Tor-verkon ansiosta järjestelmässä ei myöskään ole keskuspalvelinta, johon jäisi jälkiä siitä kuka puhuu kenelle, milloin ja miten pitkään.

Kuva: TFC

Järjestelmän kruununjalokivi on sen fyysinen suojaus. Kaikki kolme konetta on kytketty pieneen, helposti rakennettavaan datadiodiin, joka pitää fyysisesti huolta siitä, että data kulkee ainoastaan yhteen suuntaan.

Tämän ansiosta TFC-järjestelmä on pomminvarma. Vaikka esimerkiksi lukemiseen tarkoitettu tietokone voi vastaanottaa viestinviejäkoneelta dataa, se ei voi lähettää mitään dataa takaisin, ei vaikka sillä olisi miten paljon vakoiluohjelmia.

Ottelan GitHubiin kirjoittaman kuvauksen mukaan diodin mahdollistama turvallisuus on niin vahvaa, että niitä tyypillisesti löytyy vain kriittisten infrastruktuurien kuten ydinvoimaloiden sekä valtion verkostojen suojana.

TFC:n lähdekoodi nojaa pythoniin, ja sitä jaetaan täysin ilmaiseksi GitHubissa. Järjestelmässä käytetty datadiodikin on avointa laitesuunnittelua, ja myös sen piirikaaviot ja rakennusohjeet löytyvät GitHubista.