Huutokaupat.com on verkkokauppa, jossa kuluttajille tarjotaan ostettavaksi käytettyä ja uutta tavaraa laidasta laitaan, aina ajoneuvoista elektroniikkaan ja kalusteisiin. Tavaroiden myyntihinta on määräytynyt lähtöhinnan päälle tehtyjen korotettujen tarjousten perusteella.

Kuluttajilla ei kuitenkaan ollut oikeutta peruuttaa tekemiään kauppoja, vaikka laki niin vaatii. Etämyynnissä peruutusoikeus on pääsääntö, ja kuluttajalla on oikeus perua kauppa 14 päivän kuluessa ostoksen tekemisestä EU:n lainsäädäntöön perustuvan kuluttajansuojalain mukaan.

Kuluttaja-asiamies vei asian markkinaoikeuteen.

Huutokauppa.com vetosi siihen, että se ei salli kauppojen perumista, sillä kyseessä on huutokauppa. Markkinaoikeuden mukaan peruuttamisoikeus voidaan kuitenkin evätä vain noin katsotuissa perinteisissä huutokaupoissa, joihin liittyy fyysinen huutokauppatilaisuus. Huutokauppa.comin toiminnassa ei ole kyse tästä.

Markkinaoikeus näki asian kuluttaja-asiamiehen tavoin. Oikeuden mukaan Huutokaupat.com menetteli kuluttajansuojalain vastaisesti kieltämällä kuluttajilta peruuttamisoikeuden.

Markkinaoikeus kielsi Huutokauppa.comia menettelemästä tällä tavalla 25. tammikuuta alkaen. Oikeus tehosti kieltoaan 100 000 euron uhkasakolla.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston tiedotteen mukaan markkinaoikeuden päätös otti huomioon myös sen, että suoraan Huutokaupat.comin omistajalta, Mezzofortelta tehdyt ostokset voi kyllä peruuttaa.