Musiikkipalvelu Spotify tarjoaa levy-yhtiöille ja näiden edustamille artisteille mahdollisuuden niin kutsuttuihin pre-save-kampanjoihin. Käyttäjät voivat tallentaa vielä julkaisemattoman levyn kirjastoon, ja näin levy tulee kätevästi kuunneltavaksi heti kun se virallisesti julkaistaan Spotifyssa.

Ennakkotallentaminen antaa kuitenkin levy-yhtiöille pääsyn käyttäjän Spotify-tietoihin, ja saatujen tietojen määrä voi vaihdella.

Light the Torch. Levy-yhtiön markkinointiosasto vauhdissa.

Perustietoihin kuuluvat käyttäjätiedot, kuten sähköpostiosoite ja käyttäjän soittolistojen näkeminen. Levy-yhtiö voi kuitenkin pyytää lupaa myös esimerkiksi nähdä ja muokata, keitä käyttäjät seuraavat palvelussa, poistaa ja lisätä kappaleita kirjastoon sekä suoratoistaa Spotifyn musiikkia käyttäjän muilla laitteilla.

Suomalainen Spotify-käyttäjä tyrmistyi tällä viikolla, kun hän yritti ennakkotallentaa amerikkalaisen Mastodon-yhtyeen tulevan albumin tililleen. (Kampanjasivu löytyy tästä osoitteesta). Tallentaessa vaaditaan suostumusta seuraavaan litaniaan:

Hyväksyt, että Warner Music Group voi

tarkastella Spotify-tilisi tietoja

  • Sähköpostiosoitteesi
  • Spotify-tilauksesi tyyppi, tilin maa ja loukkaavan sisällön suodatusasetukset
  • Nimesi ja käyttäjätunnuksesi, profiilikuvasi, seuraajiesi määrä Spotifyssa ja julkiset soittolistasi

tarkastella toimintaasi Spotifyssa

  • Äskettäin kuuntelemasi sisältö
  • Omaan kirjastoon tallennetut kohteet
  • Suosikkiartistisi ja -sisältösi
  • Ketä seuraat Spotifyssa

suorittaa Spotifyssa toimia puolestasi

  • lisätä ja poistaa kohteita Omasta kirjastostasi
  • luoda, muokata ja seurata soittolistoja
  • hallita ketä seuraat Spotifyssa

Lopussa kerrotaan, että käyttöoikeuden voi milloin tahansa poistaa kohteessa spotify.com/account.

Mastodon levyttää Reprise Recordsille, joka toimii Warner Music Groupin alaisuudessa.

Suomalaiselta Mastodon-fanilta jäi tällä kertaa levy tallentamatta. ”Halusin vaan diggailla Mastodonia, en antaa Warnerille täyttä valtaa tiliini!”

Ei uusi ilmiö

Aivan täyttä valtaa käyttäjä ei levy-yhtiölle antaisi, mutta paljon toki. Ongelmana on, että tosiasiassa yhtiöt tarvitsisivat vain luvan tallentaa albumin käyttäjän kirjastoon, mutta käyttävät tilaisuutta hyväksi viedäkseen markkinointiponnistelunsa askelta pidemmälle.

Pre-save-toiminto on ollut tarjolla alun perin vuodesta 2017 lähtien. Viime vuonna amerikkalainen Billboard-lehti kirjoitti ilmiöstä. Erityisen kova tietorohmu on ollut tiettävästi Sony Music.

Kaikki tai ei mitään. Käyttäjä ei voi jättää pois osaa tiedoista opt-out -tyylisesti. Vänskä Olli

Esimerkiksi artisti Chris Brownin julkaisemattoman kappaleen tallentajilta pyydettiin lupaa muun muassa ladata kuvia käyttäjän Spotify-profiiliin tai soittolistan koristeeksi.

Alun perin luvitusten yksityiskohdat myös piilotettiin alavalikkojen alle, mutta nykyään ne avataan onneksi automaattisesti luettavaksi – jos joku niitä siis vaivautuu lukemaan.

Billboardin mukaan Sony Music pyysi vuoden 2019 raportissa kerättyjen tietojen perusteella jopa 16 ylimääräistä lupaa. Universal Music Group keräsi 10 ylimääräistä lupaa, mukaan lukien käyttäjän syntymäpäivän. Warner Music Group (myös em. Mastodonin levy-yhtiö Reprisen emoyhtiö) pyysi noin 10 ylimääräistä lupaa.

Billboardin tietojen mukaan Spotify ja levy-yhtiöt eivät näin menetellessään riko lakeja. Kyseessä on kuitenkin taas yksi osoitus siitä, kuinka käyttäjän tulisi aina lukea se kuuluisa pieni präntti eli olla tietoisia siitä, kenelle antavat luvan tietojensa käyttöön - ja ennen kaikkea minkä tietojen käyttöön.