NHL:n finaalipelit päättyivät maanantain ja tiistain välisenä yönä Tampa Bay Lightningin voittoon ja Stanley Cup -mestaruuteen. Kaikille tämä ei tullut kuitenkaan yllätyksenä, sillä suomalaisen Digian luoma tekoäly osasi ennustaa Stanley Cupin ratkaisun jo syyskuun alussa.

Tekoälyyn ja koneoppimiseen perustuva ennustemalli nosti lisäksi Dallas Starsin pudotuspelien mahdolliseksi yllättäjäksi pudotuspelien kolmanneksi parhailla voitonmahdollisuuksilla. Ennusteen osumatarkkuus osoittautui kohtalaisen hyväksi, kun joukkueet lopulta kisasivat vastakkain Stanley Cup -finaalissa.

Digian ennustesivulla seurattiin tekstianalytiikan avulla myös sävymuutoksia NHL-joukkueita koskeneessa Twitter-keskustelussa.

”Tampa Bay Lightningin ja Dallas Starsin menestyminen Stanley Cupin pudotuspeleissä voitiin ennakoida jo kolme viikkoa sitten Twitter-keskustelun sävyanalyysin perusteella. Jo silloin joukkueisiin liittyvä keskustelu oli positiivisempaa kuin muiden”, analytiikan senior liiketoimintakonsultti Timo Kohtala kertoo Digian tiedotteessa.

Erehtymätön tekoäly ei kuitenkaan ole, sillä se ei osaa huomioida inhimillisiä suoritukseen vaikuttavia tekijöitä.

”Esimerkiksi pelaajien tunteet, väsymys, perheongelmat, media ja loukkaantumiset voivat vaikuttaa otteluiden lopputuloksiin. Koska kaiken tämän tiedon kerääminen on käytännössä mahdotonta, ei koneoppimisalgoritmimme myöskään osannut hyödyntää edellä mainittuja asioita ennusteessa. Kun Boston menetti ykkösmaalivahtinsa Tuukka Raskin, algoritmimme ei osannut huomioida Raskin poissaoloa. Tämä johti Bostonille liian positiiviseen ennusteeseen. Sama tapahtui myös ainakin Tampa Bayn kohdalla välierissä”, datatutkija Joachim Wahlström Digialta kertoo.

Toisaalta koneoppimisen avulla on mahdollista tunnistaa vaikuttimia ja ilmiöitä, jotka ovat ihmiselle näkymättömiä: kone pystyy käsittelemään suuria määriä dataa eri lähteistä pitkältä ajalta.

Vaikka kyseessä oli Digian mukaan leikkimielinen ennuste, se myös auttaa ymmärtämään, millaisia mahdollisuuksia tekoälyllä voi olla tulevaisuudessa esimerkiksi liiketoiminnan kehittämisen suhteen. Simulaation avulla on mahdollista mallintaa monimutkaisia, sattumanvaraisia tapahtumaketjuja, jolloin voidaan esimerkiksi ennustaa yrityksen toimintaympäristössä tapahtuvien muutosten vaikutusta sen suoriutumiseen.