Vuonna 2019 tapahtunut laaja Facebookin tietovuoto on noussut jälleen tapetille, kun tuolloin varastettuja tietoja oli hiljattain laitettu hakkeriverkossa jakoon. Vielä alkuvuodesta samoja tietoja yritettiin myydä, mutta tällä kertaa tiedot olivat maksutta ladattavissa. Nyt suomalainen verkkosivu antaa mahdollisuuden tarkastaa, onko oma puhelinnumero ollut mukana vuodetuissa tiedoissa.

Tarkastuksen voi tehdä osoitteessa Vuoto.fi. Palvelu on suunnattu vain suomalaisille käyttäjille. Sivulla on myös laskuri, joka kertoo, kuinka moni ihmisten hakemista numeroista on ollut mukana listalla. Tätä kirjoitettaessa melko tarkkaan kolmannes hauista on ollut mukana vuodossa.

Tietokirjailija, it-asiantuntija Petteri Järvisen mukaan vuotolistalla on ollut noin 1,2 miljoonaa suomalaista puhelinnumeroa. Kun suomalaisia Facebook-käyttäjiä on yhteensä noin 2,7 miljoonaa, löytyy listalta hieman alle puolet suomalaiskäyttäjistä.

Vuoto tapahtui jo 2019 ja varkaudessa käytetty Facebookin haavoittuvuus on sittemmin korjattu. Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan on kuitenkin olemassa lievä identiteettivarkauden riski. Esimerkiksi salasanaa, henkilötunnusta tai maksukorttien numeroita vuodossa ei ole. Vuotaneilla tiedoilla ja puhelinnumeroilla voidaan kuitenkin tehdä esimerkiksi tavallista täsmällisempiä kalasteluyrityksiä puhelimen tai sähköpostin välityksellä.