Sisä-Suomen poliisilaitos varoittaa tiedotteessaan liikkeellä olevista ”Facebk-petoksista”, joista poliisi on saanut ilmoituksia viime viikolla.

Tuoreissa huijauksissa henkilöiden luottokorteilta on tehty luvattomia veloituksia. Kyseiset veloitukset eivät liity millään tavalla Facebookiin, vaikka viitteen puolesta näin voisi luulla.

Poliisin mukaan veloituksissa on käytetty viitettä ”FACEBK”. Veloitetut summat ovat muutamasta eurosta ylöspäin. Veloitukset on tehty usein ulkomailta käsin.

Poliisi neuvoo ottamaan yhteyttä pankkiin heti, jos havaitsee tilillään omituisia veloituksia.

”Jos huomaat tällaisia tilitapahtumissasi, sulje korttisi ja ole yhteydessä luottokortin myöntäneeseen pankkiisi”, poliisista neuvotaan.

”Estääksesi tällaisia huijauksia, voit asettaa luottokorttiisi rajoituksia muun muassa summien ja kortin käyttöalueen suhteen esimerkiksi verkkopankissasi.”

Poliisi ei kerro, miten rikolliset pystyvät veloittamaan summia henkilöiden tililtä. On todennäköistä, että korttitiedot ovat päässeet vuotamaan aiemmin, tai sitten ne on syötetty jonkin tietojenkalasteluhuijauksen yhteydessä.

Myös Mikrobittiin yhteyttä ottanut suomalainen Facebook-käyttäjä kertoo havainneensa maksukortilla luvattoman 43 euron veloituksen, joka oli tehty Vietnamista. Hän kertoo, että maksukortin ainoa linkki Facebookiin on palveluun aikoinaan rekisteröity PayPal-tili. Vuoto on kuitenkin voinut tapahtua myös muuta kautta.