Tapaturmavakuutuskeskuksen mukaan Suomessa sattuu vuositasolla yli kymmenen kuolemaan johtavaa työtapaturmaa. Näiden välttämisestä sai alkunsa keksintö, joka voi tulevaisuudessa estää suuret määrät tapaturmia ympäri maailmaa.

Suomalaisen Empowerin kehittämän EmSafe-ratkaisun avulla voidaan seurata reaaliajassa henkilöiden ja erilaisten ajoneuvojen liikkeitä. Näin voidaan ehkäistä esimerkiksi kolareita tai muita vaaratilanteita.

Empowerin liiketoimintajohtaja Matti Karhu kertoo Iltalehdelle, että teknologiaa voi käyttää monenlaisiin käyttötarpeisiin. Rakennuksen tai alueen pohjapiirroksen avulla voidaan tehdä tarkka kartta, jonne voidaan määritellä vaarallisia alueita, jonne henkilön tai ajoneuvon mennessä annetaan hälytys. Käyttöön voidaan ottaa myös ainoastaan turvallisia alueita, joilta poikkeaminen antaa hälytyksen.

Vaikka teknologia kehitettiin aluksi teollisuuden tarpeisiin, voidaan sitä laajentaa myös muunlaiseen toimintaan. Seuranta voi olla hyödyllistä esimerkiksi päiväkodeissa, jossa lapsen karkaaminen piha-alueelta aiheuttaa hoitajille hälytyksen. Hoitajat tietävät tarkasti, missä lapset liikkuvat tabletilla olevan sovelluksen avulla.

Ratkaisua voidaan käyttää myös esimerkiksi hoitolaitoksissa, jossa seurataan hoitajien sekä asiakkaiden liikkeitä.

Empower on kehittänyt seurantaan käytettävän järjestelmän lisäksi erilaisia mekanismeja siihen, miten henkilöä tai ajoneuvojen kuljettajia varoitetaan. Kyseessä voi olla esimerkiksi värähtelevä ranneke, vilkkuva valo tai hälytysääni. Törmäysalgoritmi ilmoittaa, jos työkone ja henkilö ovat törmäyskurssilla ja antaa varoituksen.

”Toimimme alalla, joissa ihmiset ja koneet kohtaavat päivittäin. Aloimme tutkia vaihtoehtoja, joiden avulla estäisimme tapaturmat, jotka johtuvat yhteentörmäyksistä. Ajattelimme, että meidän täytyy tietää henkilön ja ajoneuvon paikkatiedot niin sisällä kuin ulkonakin”, Karhu sanoo.

Empowerin kehittämä ratkaisu perustuu AoA-teknologiaan (Angle of Arrival), jossa käytetään apuna bluetooth-yhteyttä sekä antennia, joka on asennettu sisällä esimerkiksi kattoon ja ulkona valopylvääseen.

Sovelluksen avulla on mahdollista päästä käsiksi erilaiseen dataan. Analytiikkanäkymässä voi seurata esimerkiksi liikelämpökarttoja henkilöiden ja laitteiden liikkeistä. Näin ruuhkaisia paikkoja voidaan tehdä turvallisemmaksi ja hiljaisempia paikkoja taas ottaa tehokkaammin käyttöön.

Karhun mukaan tarkoitus ei ole kuitenkaan tarjota yritykselle työntekijöiden vakoiluvälineitä.

”Lähdemme siitä, että tämä on täysin anonyymiä ihmisten seurantaa. Jokainen työntekijä voi ottaa satunnaisesti anturin kulhosta, ja päivän päätteeksi jättää sen siihen. Saamme ainoastaan henkilön näkymään kartalla nimettömästi. Taustajärjestelmään menee ainoastaan sensorin sarjanumero. Tämä on työturvallisuutta edistävä ratkaisu. Sitä ei ole tarkoitettu työntekijöiden vakoilemiseen.”

”Pääsääntöisesti toimimme Pohjoismaissa. Haemme nyt pääsyä paremmin kansainvälisille markkinoille ja tutkimme, mistä suunnasta alkaisi tulla imua”, Karhu kertoo.

”Tämä voi olla Suomen seuraava suuri vientituote. Turvallisuus on merkittävässä roolissa vaativissa työympäristöissä, joten tälle on kysyntää myös Suomen rajojen ulkopuolella. Olemme tehneet asennuksia ulkomaillakin jo useita ja näissä vastaanotto on ollut hyvä.”

Lue lisää Iltalehdestä.