OneCoin-virtuaalivaluuttahuijauksella on nyhdetty suomalaisilta ainakin yli 40 miljoonaa euroa uusien tietojen mukaan. Aiempien tietojen mukaan OneCoin-huijaukseen on saatu mukaan jopa 20 000 suomalaista.

Suomalaisten maksama summa kalpenee koko pyramidihuijauksen mittakaavassa: koko summan epäillään nousevan yli 15 miljardiin euroon.

Medioille on vuodettu tietoja yhdysvaltalaisen Bank of New York Mellonin vuonna 2016 viranomaisille tekemistä ilmoituksista ja oikeustapauksen asiakirjoja. Ne koskivat rahanpesuepäilyjä ja suuria rahansiirtoja veroparatiiseihin.

Taustalta paljastui OneCoiniin liitetty pöytälaatikkoyhtiö International Marketing Services GmBH sekä OneCoinin bulgarialainen perustaja Ruja Ignatova.

Poliisi ei ole löytänyt perustajaa, mutta hänen veljensä Konstantin Ignatova istuu vankilassa. Hän on myöntänyt OneCoinin olevan huijaus.

Ylen MOT-toimitus kertoo tutkineensa OneCoinin tapausta yhdessä kansainvälisen toimittajajärjestö ICIJ:n kanssa. ”Pankkien papereiksi” nimetty jättimäinen tietovuoto sisältää OneCoinin ohella muitakin yrityksiä ja hämäriä tilisiirtoja koskevia ilmoituksia, joiden kokonaisarvo on noin 1800 miljardia euroa.