Yksi kvanttilaskennan kehitystä hidastavista haasteista on se, että kvantti-ilmiöiden havaitseminen vaatii äärimmäisen kylmää lämpötilaa. Kvanttitietokoneiden tapauksessa tämä tarkoittaa tyypillisesti vain joitakin asteen sadasosia tai enintään kymmenesosa-asteen absoluuttisen nollan (–273,15 °C eli 0 kelviniä) yläpuolella.

Australialaisen Uuden-Etelä-Walesin yliopiston (UNSW) johtama kansainvälinen tutkijaryhmä on nyt onnistunut rakentamaan prototyypin ”kuumasta” kvanttitietokoneesta, joka toimii ”peräti” 1,5 kelvinin eli noin 271,65 pakkasasteen lämpötilassa. Edellinen ennätys oli professori Andrew Dzurakin mukaan 0,1 kelviniä.

Keksinnöstä kertovat muun muassa yliopiston lehdistötiedote ja ZDNet, ja tieteelliset tulokset on julkaistu Nature-lehdessä. Alustavat löydöksensä tutkijaryhmä oli tosin julkistanut Arxiv-palvelussa jo noin vuosi sitten.

Reilun yhden asteen parannus voi kuulostaa ensi hätään vähältä, mutta lämpötilan todelliseen fysikaaliseen nollapisteeseen eli absoluuttiseen nollaan verrattuna parannus oli 15-kertainen. Tämä vähentää lämpöeristyksen tarvetta radikaalisti ja jäähdytyskuluja jopa tuhatkertaisesti – Dzurakin sanoin ”miljoonista dollareista tuhansiin”.

Kertaluokkamittarilla tarkasteltuna tutkijoiden parannus onkin verrattavissa esimerkiksi 20 celsiusasteen huoneenlämpötilan ja yli 4000-asteisen pätsin eroon (293 vs. vajaa 4400 K).

Kubitteja eli kvanttibittejä Dzurakin ryhmän koneessa oli kaksi. Fysikaaliselta olemukseltaan ne olivat ”kvanttipisteitä” eli nanokokoisia hiukkasia, jotka oli upotettu piihin. Tavallisista tietokoneista poiketen pii oli kuitenkin isotooppipuhtaassa muodossa (Si-28). Tutkijat saivat kubitit pysymään kasassa noin 2 mikrosekuntia.

Sen enempää lehdistötiedote, ZDNet kuin Naturen vapaasti luettavissa oleva tiivistelmä ei täsmentänyt kvanttipisteiden itsensä koostumusta.

Tutkimukseen osallistui australialaisen henkilökunnan lisäksi tutkijoita myös Kanadasta ja Japanista – sekä paikan päällä tiedettä tekevä suomalainen tutkijatohtori Tuomo Tanttu. Ryhmää avusti Aalto-yliopistossa tutkiva Kuan Tan.