Pelihahmoilta näyttävät avatarit kokoustavat virtuaalitodellisuuteen sijoittuvassa neuvotteluhuoneessa. Kokoukseen osallistuu eri puolilta maailmaa tiimin jäseniä, joilla on oikeasti VR-lasit päässään, ja hahmot edustavat kutakin heistä. Avatarit nyökyttelevät ja kuuntelevat. Kädessä pidettävien ohjainten avulla hahmot saavat liikettä myös käsiinsä, ja ne voivat tarttua esineisiin tai piirtää valkotaululle.

Suunnilleen tältä näyttää Glue Collaboration -työkalun avulla pidetty etäpalaveri.

Se on juuri kerännyt 1,6 miljoonan euron pääoman tuotekehityksen jatkamiseen ja kaupallisen vaiheen käynnistämiseen. Sijoittajina rahoituskierroksella olivat muun muassa Maki.vc, yhdysvaltalaiset Bragielin sijoittajaveljekset ja tanskalainen Foobar Technologies.

”Yritykset pyrkivät vähentämään bisnesmatkustamista saadakseen säästöjä ja vähentääkseen päästöjä. Tämä on meidän ratkaisumme siihen”, sanoo toimitusjohtaja Jussi Havu.

”Koimme, että videokonferenssi ei vastaa kovin hyvin etätyössä yhteistyötarpeisiin. Gluen alusta mahdollistaa kohtaamisen virtuaalitilassa niin, että esimerkiksi tuotekehitystiimit voivat tarkastella samaa 3d-mallia virtuaalitodellisuudessa yhtä aikaa”, Havu perustelee.

Glue-työkalun takana on sarjayrittäjä Santtu Parikan jo vuonna 2009 perustama Fake Production. Yhtiö teki aluksi mainos- ja elokuvatöitä, muun muassa Rare Exports: Napapiirin sankarit -elokuvaan. Muutama vuosi sitten yhtiö alkoi kehittää työntekijöiden tapaamisalustaa virtuaalitodellisuuteen.

Aiemmin Parikka oli perustajana Hybrid Graphics -kasvuyhtiössä, jonka grafiikkaohjelmointitoiminnot Nvidia osti vuonna 2006.

Fake Production on saanut lisäksi Business Finlandin tuotekehityslainaa sekä Euroopan Investointipankin takaamaa pankkilainaa niin, että sen kokonaisrahoitus nousee 3,5 miljoonaan euroon.

Yritys on vuoden ajan toteuttanut projekteja asiakkaiden kanssa. Tavoitteena on julkaista ohjelmistosta pian valmis kaupallinen versio, jossa palaverityökalun voi ladata itsepalveluna vuosilisenssillä.

Esimerkiksi Duodecimin kanssa yhtiö kehittää terveydenhuollon simulaatiokoulutusta akuutteihin potilastilanteisiin.