Aalto-yliopistosta ponnistanut ElFys on kerännyt 0,7 miljoonan euron siemenrahoituksen tuotekehityksen ja myynnin tukemiseen.

Kyse on tuoreen pääomasijoitusyhtiön Voima Venturesin ensimmäisestä sijoituksesta. Voima Ventures sijoittaa tiedelähtöisiin kasvuyhtiöihin ja syväteknologiaan.

ElFys sanoo olevansa ensimmäinen yritys maailmassa, joka on onnistunut keräämään ja hyödyntämään jokaisen tarkasteltavasta kohteesta tulevan valonsäteen. Laite yhdistää aurinkokenno- ja valon ilmaisinten tutkimuksen uudella tavalla hyödyntämällä mustaa piitä valonilmaisimissa. Kahden tutkimusalan yhteentuominen johti uuteen teknologiaan.

“Monet valotunnistusteknologiat keräävät talteen vain kaksi kolmasosaa valonsäteistä, kun taas me pystymme keräämään ne kaikki. Teknologiamme avulla pystymme merkittävästi parantamaan minkä tahansa valon mittaamista hyödyntävän laitteen suorituskykyä”, toimitusjohtaja Mikko A. Juntunen kertoo.

Vuonna 2017 perustettu yhtiö kaupallistaa Aalto-yliopiston tutkimusryhmän keksimää uudenlaista tapaa valmistaa äärimmäisen herkkä optinen sensori, valodiodi. Nanoteknologiseen mustaan piihin ja atomikerroskasvatukseen perustuva teknologia tarjoaa suuren herkkyyden 200-1100 nm valon aallonpituusalueella.

Valon mittaamista hyödynnetään nyt jo eri laitteissa esimerkiksi autoissa, matkapuhelimissa, älykelloissa ja lääketeknologian laitteissa. ElFys kertoo voivansa parantaa jo markkinoilla olevien laitteiden valontunnistusta ja suorituskykyä. Se mahdollistaa esimerkiksi yhtä laadukkaat röntgenkuvat kuin nykyiset laitteet, mutta kolmasosan pienemmällä määrällä ihmiselle haitallista säteilyä potilaille.

“Missiomme on tehdä maailmasta turvallisempi paikka. Työskentelemme jo tällä hetkellä turvallisuus- ja valvontateknologian, kuten lentokenttien turvatarkastuslaitteiden kuvanlaadun parantamiseksi. Tulevaisuudessa näemme, että ElFyksen merkittävin vaikutus voidaan saavuttaa lääketieteessä”, Juntunen sanoo yhtiön tiedotteessa.

Yhtiöllä on käynnissä useita pilottihankkeita turvallisuus- ja valvonta-alan toimijoiden kanssa.

Voima Ventures on 40 miljoonan euron pääomasijoitusrahasto, jonka johtaja on Inka Mero. Rahaston keskeisiä sijoittajia ovat VTT ja European Investment Fund (EIF). Se hallinnoi myös VTT:n vanhaa Ventures Oy:n sijoitussalkkua, jonka sijoituskohteita ovat muun muassa Solar Foods, Dispelix ja Paptic.