OP Ryhmän mobiilisovellus Pivo, Danske Bankin MobilePay ja norjalainen Vipps suunnittelevat uutta mobiilimaksamisen alustaa, joka yhdistäisi 11 miljoonan käyttäjän mobiililompakot.

Uuden yhtiön nimi tulee olemaan Vipps AS, sen kotipaikka tulee olemaan Oslo ja se tulee olemaan Norjan viranomaisten valvonnassa.

Suunnitelman mukaan Vippsin omistajapankit omistaisivat uudesta yrityksestä 65 prosenttia, Danske Bank 25 prosenttia ja OP Ryhmä 10 prosenttia.

Yrityksen pääkonttori sijaitsisi Oslossa, ja sen toimitusjohtajaksi Vippsin nykyinen toimitusjohtaja Rune Garborg.

Norjalaisten omistusosuuden perusteena on Danske Bankin tiedotteen mukaan se, että Vippsin omistajapankit kattavat lähes koko Norjan pankkitoimialan. Vippsin suurin omistaja on norjalainen finanssikonserni DNB.

Vippsin teknologia toimisi yhteisen mobiililompakon tuotekehityksen perustana.

Danske Bankin mukaan MobilePay jatkaa brändinä nykyisillä markkinoillaan. Suurin osa MobilePayta käyttävistä henkilöasiakkaista ja yrityksistä ei siten kokisi muutoksia.

Myös OP:n mukaan Pivo-sovelluksen käyttö jatkuu toistaiseksi ja mahdollisista muutoksista tiedotetaan myöhemmin.

Tavoitteena rajat ylittävät mobiilimaksut

OP Ryhmän tiedotteen mukaan uuden yrityksen tavoitteena on tulevaisuudessa mahdollistaa myös valtioiden rajat ylittävät mobiilimaksut.

”Suomessa käteisen käyttö on vähentynyt ja mobiilimaksaminen on lisääntynyt voimakkaasti jo usean vuoden ajan. Globaali pandemia on entisestään kiihdyttänyt tätä murrosta, jossa muut Pohjoismaat ovat meitä askelen verran edellä”, sanoo OP Ryhmän vähittäispankkitoiminnan liiketoimintajohtaja Harri Nummela.

”Uskomme, että yhteistyön myötä voisimme tarjota kuluttajille sekä kauppiaille entistä sujuvamman ja nopeasti kehittyvän mobiilimaksamisen käyttökokemuksen myös jatkossa.”

Muissa Pohjoismaissa mobiilimaksaminen saattaa olla Suomea yleisempää siksi, että yksi kansallinen toimija hallitsee markkinaa: Ruotsissa Swish, Norjassa Vipps ja Tanskassa MobilePay.

Pankkien mukaan Vippsin, MobilePayn ja Pivon yhdistyminen ei johda henkilöstövähennyksiin.

Yhdistyminen vaatii hyväksymisen kilpailuviranomaisilta mukaan lukien Euroopan komissiolta. Hyväksyntää odotetaan vuoden 2021 toiselle puoliskolla tai vuoden 2022 alkupuolella.