Kryptovaluuttoja välittävän suomalaisyhtiön Coinmotionin toimitusjohtaja Heidi Hurskainen uskoo, että bitcoinin hinta voi nousta lähikuukausina uuteen ennätykseen. Toistaiseksi korkeimmat bitcoinin hinnat nähtiin joulukuussa 2017, jolloin kurssi kävi hetkittäin lähellä 20 000 dollaria.

”Kryptovaluuttasektorin sisällä on paljon mietteitä siitä, tehdäänkö bitcoinissa uusi hintaennätys jo tämän vuoden aikana. Jos se ei tapahdu tämän vuoden aikana, niin varmasti ensi vuoden ensimmäisen kvartaalin aikana, jos sykli menee, kuten se on tähän asti mennyt”, Hurskainen sanoo.

”Toki täytyy sanoa, että nousua on tullut lyhyessä ajassa niin paljon, ettei pieni korjausliike ihmetyttäisi, ennen kuin lähdetään oikeasti ylöspäin. Bitcoin kasvaa yleensä sahalaitakuviona, jossa käydään ylhäällä ottamassa vauhtia, tullaan alaspäin ja lähdetään uudelleen ylöspäin. Nyt uskoisin kuitenkin, että ollaan aika lähellä hintaennätyksen tekemistä.”

Syitä voi hakea syklistä ja käytön sovelluksista

Syitä kurssinousulle riittää, mutta bitcoinin ja kryptovaluuttojen markkinoilla on vaikea tulkita, mikä asia milloinkin aiheuttaa hintamuutoksia. Se tiedetään, että mukana on myös paljon lyhyen ajan kaupankäyntiä, mikä aiheuttaa suuria kurssiheilahteluja.

Esimerkiksi Yhdysvaltojen vaalien ajankohta on voinut vaikuttaa nopeaan nousuun, kun kryptovaluutoista on haettu turvaa ja hajautusta sijoituksille.

Pidemmän ajan vaikuttimia ovat esimerkiksi bitcoin-verkon teknisten sovellusten kehittyminen, viime keväänä tapahtunut bitcoinin louhimispalkkioiden puoliintuminen, institutionaalisten sijoittajien lähtö mukaan markkinoille, sekä erilaiset käyttöä lisäävät sovellukset, joista yksi merkittävimpiä on lokakuun lopussa ilmoitettu maksupalveluyhtiö PayPalin tuki bitcoin-kaupankäynnille. Lisäksi kryptovaluuttoja on tänä vuonna tukenut kryptovaluuttojen teknologiaa hyödyntävien hajautetun finanssiteknologian eli DeFi-palvelujen kehitys.

Hurskainen painottaa, että bitcoinin hintakehitys vastaa nyt hyvin pitkän ajan sykliä, jonka avulla hintaa on hänen mukaansa syytä tarkastella.

Vuonna 2009 lanseeratun bitcoinin arvo on noussut tähän asti muutaman vuoden välein nopeissa sykähdyksissä, joiden aikana mukaan on tullut runsaasti uusia sijoittajia. Hintapyrähdysten jälkeen on nähty laskuja, mutta niiden jälkeen kurssi on kuitenkin jäänyt aiempaa trendiä selvästi ylemmäs. Samalla kaavalla edessä voisi nyt olla jyrkkä nousu.

Bitcoinin kurssi on pyörinyt jo pitkään 10 000 dollarin molemmin puolin. Lähtötasoon nähden Hurskainen ei usko, että markkinan ylikuumeneminen ja kuplan muodostuminen olisi vielä edes lähellä.

”Jos miettii sijoittajan näkökulmasta, koen, että kasvunvaraa on vielä paljon. Emme ole päässeet edes edellisen hintapiikin yli, ja sen jälkeen voisi sanoa, että hinta voi nousta kymmen- tai ainakin viisinkertaiseksi, että olisimme edellisen kaltaisessa hintapiikissä. Silloin bitcoinin hinnan pitäisi olla yli 100 000 dollarissa, jotta olisimme kuumentuneessa markkinassa”, hän sanoo.

Sijoittajamäärän kasvu vielä kaukana huipusta

Suomalaisasiakkaisiin painottuvan Coinmotionin vaihtovolyymit ovat tänä vuonna käyneet hyvin korkealla maalis- ja toukokuussa, jolloin bitcoin ensin laski ja sen jälkeen nousi tuntuvasti. Parhaina kuukausina vaihtomäärät ovat olleet kaksinkertaiset viime vuoden keskiarvoon nähden. Marraskuu on alkanut niin hyvin, että siitä voi tätä tahtia tulla vuoden vilkkain kuukausi, Hurskainen sanoo.

Hurskaisen mukaan vielä ei kuitenkaan olla sijoittajien mukaantulossa samanlaisessa ryntäyksessä kuin loppuvuonna 2017, jolloin bitcoin-markkina ylikuumeni voimakkaasti.

”Näkisin, että nykyinen kasvu on tullut niiltä sijoittajilta, jotka ovat jo jonkin verran toimineet tällä sektorilla, eikä uusia ole tullut vielä mukaan kasapäin, kuten kävi 2017 lopussa. Tuulipukukansa voi kuitenkin herätä ensi vuoden aikana, ja etenkin ensi kesä ja syksy voivat olla todella mielenkiintoisia.”

Hurskainen sanoo, että bitcoinin ja kryptovaluuttojen markkinoilla ollaan edelleen varhaisessa kypsyysvaiheessa. Sijoittajia ei ole mukana kovinkaan suurta määrää verrattuna perinteisiin sijoitusmuotoihin, minkä hän näkee suurena kasvunvarana.

Hurskaisen johtama Coinmotion otti käyttöön suurimman vaihtopalvelunsa nimen tänä syksynä. Aiemmin yhtiö tunnettiin nimellä Prasos. Jyväskyläläinen yhtiö on viime aikoina tuonut käyttöön korkotilien kaltaisia yksityispankkiiripalveluita, ja kehittää nyt esimerkiksi mobiilisovellusta sekä uusia lainatuotteita. Yhtiön toiminta keskittyy edelleen Suomeen, mutta yhtiö laajeni viime vuonna Espanjaan ja hakee kasvua muiltakin uusilta markkinoilta.

Hurskainen näkee yhtiöllä hyvin kasvunvaraa yhä myös Suomessa, jossa sillä on eri palveluissaan lähes 100 000 asiakasta. Yhtiön liikevaihto oli viime vuoden jälkipuoliskon tilikaudella noin 660 000 euroa ja sitä edeltäneellä vuoden mittaisella tilikaudella 1,36 miljoonaa euroa. Hurskaisen mukaan liikevaihto seurailee markkinaa ja on kasvamassa tänä vuonna selvästi.