”Tor-verkon markkinapaikoilla laiton kauppa käy virtuaalivaluuttojen ja nimimerkkien suojissa. Suomalaiset ostivat laittomia päihteitä arviolta yli kahdella miljoonalla eurolla vuonna 2015 pelkästään Silkkitie-nimiseltä markkinapaikalta”, Tampereen yliopistossa väittelevä Juha Nurmi kertoo väitöstiedotteessa.

Tutkimuksen näkökulmasta rikolliset ilmiöt eivät ole piilossa Tor-verkon markkinapaikoilla, vaan rikollisuus on päinvastoin entistä näkyvämmin tarkasteltavissa.

”Kuka tahansa voi selata myynti-ilmoituksia Tor-selaimella näillä markkinapaikoilla”, Nurmi sanoo.

Juha Nurmi kehitti Tor-verkon .onion-päätteisille piilopalveluille ahmia.fi -hakukoneen, joka on Googlea vastaava hakukone Tor-verkon sisällölle. Tämän jälkeen hän alkoi kerätä tutkimusaineistoa Tor-verkossa tapahtuvasta rikollisuudesta hyödyntäen vastaavia kehittämiään hakurobotteja. Hän kehitti menetelmiä kartoittaa ja laskea rikollisuuden määrää sekä analysoi markkinoiden rakennetta.

”Tor-verkossa toimivat nettisivut mahdollistavat rikollisten markkinapaikkojen ylläpidon anonyymisti siten, että kaikki voivat kyllä Tor-selaimella vierailla näillä kauppapaikoilla, mutta kauppapaikkoja on hankala sulkea”, Nurmi sanoo.

Netin huumausainemarkkinat avautuivat nykymittoihinsa vasta vuoden 2009 jälkeen, kun bitcoin-virtuaalivaluutta mahdollisti säätelemättömän maksuvälineen nettiin.

Nurmi muistuttaa, että Tor ei ole vain rikollisten käytössä. Se on kehitetty yleiseksi ilmaiseksi työkaluksi parantamaan ihmisten turvaa verkossa.

”Ihmiset ovat huolissaan yksityisyydestään verkossa. Tälläkin hetkellä yli kymmenen tuhatta Tor-ohjelmistoa on Suomessa kytkeytyneenä Tor-verkkoon.”

”Tor-verkko tarjoaa vahvaa anonymiteettiä, jota voidaan käyttää hyvään tai pahaan. Ihmiset haluavat suojautua vakoilulta ja urkinnalta. Toisaalta rikollisetkin hyödyntävät samaa vahvaa anonymiteettiä. Anonymiteetti ei kuitenkaan estä tutkimasta rikosten määrää ja rikollisten toimintatapoja”, Nurmi tiivistää.

Väitöskirja Understanding the Usage of Anonymous Onion Services tarkastettiin julkisesti Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa perjantaina. Väitöskirjaansa varten hän haastatteli myös muun muassa Douppikauppa-nimellä toimineen suomalaisen huumekaupan perustajaa Lasse Kärkkäistä.

Juha Nurmi työskentelee Cyber Intelligence Housessa kartoittamassa yrityksiin kohdistuvia uhkia.

Väitöskirjaan voi tutustua verkossa osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-1091-2