Aalto-yliopiston Otaniemen kampukselle on avattu Euroopan laajimpiin kuuluva ei-kaupallinen 5g-verkko.

Yliopiston tutkijat, opiskelijat ja yritykset voivat kehittää sekä kuluttajille että teollisuuteen suunnattuja laitteita ja sovelluksia aidossa 5g-ympäristössä. Verkko kattaa myös Otaniemen kampuksen ulkoalueet.

”Tämä on kansainvälisessä mittakaavassa ainutlaatuinen tutkimusalusta uusille langattoman tietoliikenteen verkoille, sovelluksille ja palveluille. Oman taajuusluvan ja verkon ansiosta voimme käyttää verkkoa vapaasti eri tutkimus- ja yrityskumppanien kanssa. Verkkoa voivat hyödyntää myös Otaniemen startupit”, sanoo 5g:n tietoturvaa tutkiva professori Raimo Kantola.

”Tietoliikennealan tutkimuksemme on kansainvälisten rankingien mukaan aivan Euroopan huippua, ja meillä tehdään monialaista 5g-tutkimusta verkkotekniikasta ja signaalinkäsittelystä aina 5g:tä hyödyntäviin sovelluksiin kuten autonomiseen liikenteeseen ja teollisuuden järjestelmiin”, sanoo Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun dekaani Jyri Hämäläinen.

Aalto-yliopistolla aiotaan keskittyä myös teollisuuden 5g-tarpeiden tutkimukseen. Nykyisin saatavilla oleva 5g-teknologia on kehitetty erityisesti kuluttajamarkkinoille. Teollisuuden tarpeisiin vastaaminen vaatii vielä tutkimusta ja kehitystyötä.

”5g ei ole vielä kypsä äärimmäistä luotettavuutta vaativiin terveydenhuollon, liikenteen ja teollisuuden sovelluksiin. Tutkimusympäristömme mahdollistaa verkko- ja ohjelmistotekniikan kehittämisen ja testaamisen, jotta se saadaan vastaamaan tuleviin tarpeisiin”, Kantola sanoo.

Otaniemen 5g-verkko on toteutettu yhteistyössä Nokian kanssa. Verkossa on myös Ericssonin toimittamia osia ja avoimen lähdekoodin osia.

Verkosta voidaan kutakin tutkimuskäyttäjää varten lohkaista oma osuus. Näin verkkoa voidaan joustavasti käyttää useissa rinnakkaisissa tutkimuksissa ilman, että ne häiritsevät toisiaan.