Dota 2 on yksi maailman suosituimmista esports-peleistä, ja sen turnauksissa ei säästellä kustannuksissa eikä palkinnoissa.

Dota 2:n vuosittainen mestaruusliiga The International ratkesi viikonloppuna suomalaisten riemuksi: kaksi suomalaispelaajaa saavat siivunsa 11 miljoonan dollarin eli noin 9,5 miljoonan euron pääpalkinnosta.

Suomalaiset Jesse ”JerAx” Vainikka ja Topias ”Topson” Taavitsainen olivat osa viisihenkistä OG-tiimiä, joka löylytti loppuottelussa yleisön ennakkosuosikin, kiinalaisen PSG.LGD:n.

Huikeaa voittoa pidetään unohtumattoman siistinä, eikä suotta. OG:n nousu on kuin lukuisissa imelissä urheiluelokuvissa: tuntemattomat altavastaajat uhmaavat yleisön suosikkia, ja jännittävässä loppuottelussa sankarien joukkue vie voiton viime hetkillä.

Tällä kertaa tarina on kuitenkin tosi.

OG käytännössä hajosi keväällä, kun kolme viidestä pelaajasta lähti omille teilleen, ja heistä kaksi vieläpä kilpailevaan Evil Geniuses -tiimiin. Jäljelle jäivät vain Johan ”N0tail” Sundstein sekä Vainikka, joista Sundstein joutui ottamaan kapteenin roolin.

Kaksikko rekrytoi muut pelaajat. Taavitsainen oli käytännössä Dota-maailmassa täysin tuntematon suuruus joka ei ollut koskaan edes käynyt The Internationalissa, Sébastien "Ceb" Debs jo kertaalleen eläkkeelle jäänyt veteraani, ja Anathan "ana" Pham se OG:n vanha jäsen, joka oli lähtenyt jo kerran aiemmin mutta suostui lopulta palaamaan tiimiin.

Tuoreen kapteenin innon ja vimman avulla OG löysi itsestään periksiantamattomuutta ja nerokasta taktikointia, ja ennen yltämistään finaaliin rökitti Evil Geniusesin, eli juuri sen joukkueen johon OG:n entiset jäsenet keväällä loikkasivat.

Tiukassa loppuottelussa PSG.LGD:tä vastaan OG voitti ensimmäisen erän, mutta kahdessa seuraavassa koitoksessa OG oli käytännössä jatkuvasti ottavana osapuolena.

Yle kertookin, että heidän kisastudiossaan asiantuntijat pitivät OG:n viisikkoa heikkona ja selostajat kutsuivat ottelua ”farssien farssiksi”.

Ratkaisevilla hetkillä OG onnistui kuitenkin kääntämään onnensa kuin ihmeen kaupalla, ja joukkue rimpuili itsensä tappion kynsistä voittajaksi. Yle kehuu, kuinka Vainikan Rubick ja Taavitsaisen Zeus pehmittivät LGD:n sotureita, jonka jälkeen Phamin Ember Spirit repi heidät kappaleiksi.

Voittajien on helppo hymyillä, sillä kukin joukkueen jäsen nettoaa suorituksestaan seitsennumeroisen summan puhtaana käteen.