Sosiaali- ja terveysministeriössä (STM) valmistelussa olevan genomilain yksi keskeisistä asioista on kansallisen Genomikeskuksen perustaminen, Keskisuomalainen uutisoi.

Genomikeskusta ollaan lakiehdotuksessa asettamassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vastuulle, mutta sen tietohallintoa esitetään Kelan vastuulle.

Kelan tietohallintopäällikkö Ari Vähä-Erkkilä vastaa KSML:lle, että Kela todennäköisesti ei tule paljastamaan virallisesti, missä arkaluontoisia tietoja säilytetään. Varsinaisen Genomikeskuksen sijoituspaikaksi suunnitellaan Helsingin Meilahtea, jossa sijaitsee yliopistollinen sairaala.

Rekisteriin kerättyjen geenitestien tuloksia voitaisiin käyttää hoitotarkoituksessa tai tutkimukseen. Lakiehdotuksen luonnoksessa suunnitellaan, että hoitava lääkäri ei voisi ladata genomitietoja omalle tietokoneelleen, vaan tarkoituksena olisi ”muodostaa näkymä, jonka kautta järjestelmälle voisi esittää kysymyksiä", KSML kirjoittaa.

KSML:n haastattelema Jyväskylän yliopiston tietotekniikan professori Pekka Neittaanmäki pitäisi loogisena, että genomitiedot sijoitettaisiin Jyväskylään. Siellä on jo Kelan ylläpitämä terveystietojen Kanta-arkisto. Kelalla on Jyväskylässä jo tietoturvallinen ympäristö, laitteet ja infrastruktuuri arkaluontoisen tiedon säilyttämiseen.