Vantaan Tammiston Citymarketissa on otettu käyttöön uusi palautuslaite, johon voi kaataa kerralla kassillisen tyhjiä muovipulloja ja tölkkejä.

Tomran kehittämään palautusautomaattiin voi kaataa kerralla yhteensä yli 100 muovipulloa ja tölkkiä. Palautustapahtuma nopeutuu merkittävästi ja asiakas saa palautuskuitin muutamassa sekunnissa.

"Parasta tässä on, ettei tyhjiin pakkauksiin enää tarvitse koskea, vaan ne voi kaataa suoraan automaattiin. Varsinkin näin korona-aikaan asiakkaat arvostavat nopeaa palautusta ja sitä, ettei käsiä tarvitse liata", toteaa K-Citymarket Tammiston kauppias Kimmo Sivonen.

Tammiston Citymarket on Suomen neljänneksi suurin. Ykkönen sijaitsee Turun Kupittaalla.

Uusi laite on ollut käytössä viikon päivät.

"Teknisiä murheita ei ole ollut, mutta ehkä asiakasopastusta tarvitaan jonkin verran. Pullonpalautuksessa tämä on suurin muutos 15 vuoteen", Sivonen toteaa Tekniikka&Taloudelle.

Tomran teknologia perustuu juomapakkausten tunnistukseen ja lajitteluun. Singulaattori järjestää juomapakkaukset kuljettimelle jonoon, jolloin ne voidaan hallitusti tunnistaa yksi kerrallaan.

Kovassa käytössä. Tammiston Citymarketiin palautetaan joka vuosi noin kuusi miljoonaa muovipulloa tai tölkkiä. Jarkko Mikkonen

Tomra R1 -nimiseksi ristitty laite käsittelee ja tunnistaa palautetut juomapakkaukset huomattavasti aiempia palautusautomaattimalleja nopeammin. Lajittelu on toteutettu paineilmalla perinteisen mekaanisen lajittelun sijaan. Laitteessa on maailman ensimmäinen 360 asteen kamerapohjainen juomapakkausten tunnistustekniikka.

Tammiston Citymarketiin palautetaan Sivosen mukaan noin kuusi miljoonaa muovipulloa tai tölkkiä vuodessa.

"Keräilijöitä meillä ei juuri käy, mutta monet tuovat silti isoja määriä esimerkiksi mökiltä."

Tammiston laite on merkittävä läpimurto myös Tomralle.

"Pullojen ja tölkkien palauttaminen suoraan kassista kaatamalla mullistaa pullonpalautuksen", Tomra Oy:n toimitusjohtaja Lauri Kangaslahti toteaa.

Norjassa ja Ruotsissa sekä kuluttajat että kauppiaat ovat ottaneet Tomran uuden automaatin niin ikään hyvin vastaan.

Palautuskerrat myymälöissä ovat lisääntyneet merkittävästi, parhaimmillaan jopa 60 prosenttia.