Ylilauta on trollipesä, jossa ei pelkästään perseillä. Mikrobitti perehtyi pahamaineiseen sivustoon.

Vauvaa rinnoillaan imettävä mies. SpaceX-kantoraketti. Kuva naisen jalkovälistä. Ylistystä liemettömästä nuudeliannoksesta. Tilitys omasta syrjäytymisestä. Suomen rajuin keskustelufoorumi Ylilauta ei koskaan petä. Ylilaudan sivuilla tapahtuu joka hetki jotakin kummallista.

Paikalla on vajaasta tuhannesta jopa kahdeksaan tuhanteen nimetöntä käyttäjää ympäri vuorokauden. Merkillisimmät asiat tapahtuvat kuvalaudan tunnetuimmalla – ja ylivoimaisesti suosituimmalla – keskustelualueella nimeltä Satunnainen.

Ylilaudan maine suomenkielisen netin sottaisimpana pohjalietepalstana juontuu juuri Satunnaisesta: päivän uutisista peniskuviin, tietokoneen kokoamisesta ihmispaskan syöntiin.

Satunnainen täyttää tietokoneen tai puhelimen näytön myös juutalaisvihalla, neekeripuheilla, salaliittoteorioilla ja natsiöyhötyksellä – ja loputtomalla päänaukomisella muille anonyymeille käyttäjille eli nyymeille.

Mikrobitti perehtyi sivustoon huhtikuun numerossa. Minkälaisia ihmisiä käyttäjät ovat ja onko Ylilauta oikeasti niin paha kuin skandaaliotsikoissa taivastellaan?

Ylilaudan etusivulla Satunnainen on merkitty ­NSFW-tunnuksella (not safe for work) ymmärrettävästä syystä. Mikään aihe ei ole liian törkeä pilkattavaksi. Nyymit päinvastoin kilpailevat suunnilleen kaiken sen pilkkaamisessa, mitä yhteiskunta pitää pyhänä.

Esimerkiksi kouluampumisten kaltaiset tragediat eivät välttämättä herätä Ylilaudalla surua, vaan pikemminkin huutonaurua eli ”huutista”. Siksi Ylilauta on kerännyt sanomalehtien sivuilla mainetta internetin pilaavana rasismin, kiusaamisen, naisvihan ja nettihäiriköinnin törkypesänä.

Mutta se on aivan liian yksipuolinen näkemys. Ylilauta on myös aidosti demokraattinen verkkoyhteisö, joka pakottaa osallistujan ulos omasta kuplastaan.

Jonkinlainen esikuva on amerikkalaistaustainen 4chan. Sen perusti vuonna 2003 anime-harrastaja Christopher Poole, joka tunnetaan verkossa nimimerkillä moot. Viisitoistavuotias Poole haki sivustolleen innoitusta japanilaiselta Futaba Channel -kuvafoorumilta, joka tunnetaan 2chan-nimellä sivuston verkko-osoitteen www.2chan.net vuoksi.

Varsinkin 4chanin satunnaisille viesteille varattu /b/-lauta tunnetaan tylystä, räävittömästä ja aggressiivisesta puhetavastaan samaan tapaan kuin Ylilaudan Satunnainen. Ylilaudan tavoin 4chaniakin on syytetty yhä useammin vihakirjoittelusta, rasismista ja naisvihasta.

Toisin kuin esimerkiksi sanomalehtiä lukemalla voisi luulla, kaikki Ylilaudan viestit eivät ole törkyä. Ylilaudalla on kaikkiaan yli neljäkymmentä lautaa, joissa käsitellään erilaisia aihepiirejä keittotaidosta kuntoiluun, musiikkiin, muotiin, teknologiaan ja tieteeseen. Alalaudat sisältävät asiallista keskustelua, jossa nyymit vaihtavat näkemyksiä niin ihmissuhteista kuin tietotekniikasta, opiskelu- ja jopa raha-asioista.

Piilotetuilla laudoilla rupatellaan esimerkiksi huumeista ja homoseksuaalisuudesta.

Ylilaudan yhteisöllisyys on näkynyt esimerkiksi satunnaisina hyväntekeväisyyshankkeina. Kun Niilo22 voitti pari vuotta sitten TubeConin Yleisön suosikki -äänestyksen, Ylilauta keräsi tubettajalle taulutelevision, PlayStation 4 -pelikonsolin peleineen sekä polkupyörän ja Moccamaster-kahvinkeittimen. YouTubesta löytyy video, jossa Ylilautaa sivutoimenaan pyörittävä Aleksi Kinnunen toimittaa lahjat pakettiautolla Niilo22:lle.

Ylilaudan näkeminen äärioikeistolaisuuden pesänä johtuu neutraalista moderoinnista, joka jättää kaikenlaiset mielipiteet näkyviin. ”Totuushan on, että laudalla pyörii erittäin paljon vasemmistoliberaalisia, poliittisesti sitoutumattomia ja totta kai myös ’äärioikeistoa’”, eräs nyymi kirjoitti.

Entäs se Jenkeistä tuttu alt-right -liikehdintä sitten? No, siitäkin on monta mielipidettä.

Printtilehden pidemmässä jutussa tätäkin puolta Ylilaudan toiminnasta käsitellään monesta näkökulmasta.

**

Anonyymit kuvalaudat eivät luoneet rasismin tai naisvihan kaltaisten ilmiöiden paisumista yhteiskunnassa. Pikemminkin kuvalaudat vain heijastavat ympäristöään kuin huvipuiston vääristävät peilit, kirjoittaja Panu Räty pohtii.

Ennen muuta Ylilauta ilmentää sitä, mitä tapahtuu, kun eri tavoin ajattelevat ihmiset kokoontuvat verkossa vailla rajoituksia. Kaikesta tympeästä roskasta huolimatta Ylilautaa voi ajatella myös kollektiivisena luovuutena. Lopputulos ei ehkä näytä kauniilta, mutta varmasti Facebookia todenmukaisemmalta.

Eikä Ylilautaa kannata ottaa liian vakavasti. Närkästyminen tarjoaa nyymeille vain hyvät naurut.

P.S. Ja kyllä, Mikrobitinkin jutusta on tietenkin jo oma lanka Ylilaudalla. Lue omalla vastuulla.