Uuden Play Ventures -pääomasijoitusrahaston perustajat Harri Manninen ja Henric Suuronen tunnetaan peliyrittäjinä, jotka ovat myyneet omat yhtiönsä menestyksellisesti Disneylle ja Kingille.

Play Venturesin ensimmäisen rahaston tavoitekoko on 30 miljoonaa euroa, mikä on Mannisen mukaan jo suurimmaksi osaksi kasassa. Rahaston sijoittajiin kuuluu esimerkiksi tunnettuja peliyhtiöitä ja pelialaa lähellä olevia yksityissijoittajia Pohjoismaista, Yhdysvalloista ja Aasiasta. Sen tarkemmin rahasto ei aio julkistaa rahoittajiaan. Mukana ei ole perinteisiä institutionaalisia sijoittajia kuten eläkeyhtiöitä.

"Halusimme kerätä kansainvälisen sijoittajapohjan, joka ymmärtää pelaamista ja jonka omasta asiantuntemuksesta ja verkostosta on hyötyä myös kohdeyhtiöillemme", Manninen kertoo.

Play Ventures on tehnyt jo kolme ensimmäistä sijoitustaan pelialan startup-yhtiöihin. Sijoituskohteista kaksi sijaitsee Helsingissä, mutta Mannisen mukaan ne aikovat tulla ulos kaapista vasta ensi vuoden puolella.

"Meilläkään ei olisi muuten ollut paineita kertoa rahastosta vielä julkisesti, mutta olemme Slushin peliteemaisessa kokonaisuudessa mukana ja Henric on siellä puhujana", Manninen sanoo.

Henric Suuuronen on työskennellyt pelialalla yli 15 vuotta muun muassa Digital Chocolate ja Wooga -pelistudioiden johtajana. Sen jälkeen hän oli mukana perustamassa Nonstop Games -yhtiötä, jonka Candy Crush -pelistä tunnettu ruotsalaistaustainen pelijätti King osti 2014. Suuronen on tehnyt lukuisia yksityissijoituksia pelialalla toimiviin startupeihin, kuten Matchmade, Futureplay Games, Omniata ja Huuge Games.

Harri Manninen tunnetaan yhtenä Rocket Pack -pelistudion perustajista. Disney osti yhtiön vuonna 2011, minkä jälkeen Manninen tovereineen perusti nykyisin Matchmadena tunnetun Shark Punch -startupin. Hän on ollut myös perustamassa lisätyn todellisuuden peleihin erikoistunutta Nordic XR Startups -kiihdyttämöä yhdessä japanilaisen gumi-yhtiön kanssa. Mannisella on myös omia enkelisijoituksia.

"Näimme, että maailmalla on tilaa peliyrittäjien perustamalle rahastolle. Halusimme skaalata oman roolimme enkelisijoittamisesta ja neuvonantajana toimimisesta", Manninen sanoo.

Pelialan konkarit näkevät alan luonteen hittibisneksenä vain sijoittajan onnena. Kun pelialalla menestyy, liikevaihto voi parhaimmillaan kasvaa satumaista vauhtia ja yritys voi nousta parissa vuodessa yli sadan miljoonan euron liikevaihtoon - kuten suomalaiselle Small Giant Gamesille on nyt käymässä.

"Ei sellaisia kasvulukuja löydy millään muulla toimialalla", Manninen toteaa.

Play Venturesin tavoitteena on löytää lupaavimmat pelistartupit jo hyvin aikaisessa vaiheessa, ja tehdä sijoituksia ympäri maailmaa. Rahaston alkuvaiheen sijoitukset voivat olla keskimäärin noin 0,5 miljoonaa dollaria, ja yhtiö on valmis tekemään suurempia jatkosijoituksia menestyjiin.

Play Ventures etsii ennen kaikkia lahjakkaita tiimejä, jotka etsivät muutakin kuin pääomaa – eli osa rahaston tuomasta arvosta on Mannisen ja Suurosen omassa kokemuksessa ja verkostoissa.