Suomen pelialalla pyyhkii todella hyvin. Vuosittain pidettävässä The Finnish Game Awards -gaalassa juhlittiinkin alan menestystä hyvästä syystä, ja palkittiin viime vuoden parhaat pelit.

Kaikkiaan gaalassa jaettiin kymmenen palkintoa, kuten Vuoden 2016 kotimainen peli ja vuoden hyötypeli. Gaalassa ei palkittu pelkästään eniten menestystä saaneita pelejä, vaan mukana oli myös tunteellinen vaikuttajapalkinto sekä suomalaista hulluutta juhlistava peli, joka oli myös yleisön suursuosikki.

Gaala jakoi kaikkiaan kymmenen palkintoa ja tunnustusta.

Pelit-lehden päätoimittaja Tuija Lindén pokkasi pelialan vaikuttajapalkinnon elämäntyöstä ja huikeat 25 vuotta kestäneestä urasta yhtenä Suomen pelialan legendoista.

IGDA tunnusti vapaaehtoisena toimineen Minna Elorannan uutteruuden erityispystillä, ja Pelit-lehti ojensi perinteisen Kyöpeli-palkinnon yleisösuosikki My Summer Car -pelin tehneelle Amistechille.

Vuoden pelit valittiin Suomen pelinkehittäjien jäsenäänestyksellä. Vuoden hyötypelin valitsi Serious Gaming Cluster Finland ry, ja Vuoden luovan saavutuksen ja yritystulokkaan poimi Suomen pelinkehittäjien hallitus. Neogames Finland valitsi vuoden ilmiön.

Gaalajuhlallisuudet ovat katsottavissa YouTube-videotallenteena osoitteessa www.neogames.fi/gaala.

Tämän vuoden The Finnish Game Awards -voittajat ovat:

Vuoden 2016 hyötypeli (Applied Game Award 2016): Augmented Climbing Wall / Valo Motion Oy

Valo Motionin Augmented Climbing Wall muuttaa kiipeilyseinän pelialustaksi ja monipuolistaa kiipeilysuoritusta. Augmented Climbing Wall on erinomainen esimerkki siitä, miten pelillistämistä voidaan yhdistää jo olemassa olevaan ja luoda näin kokonaan uusia kokemuksia.

Lisätietoja osoitteessa www.augmentedclimbing.com.

Vuoden 2016 yritystulokas (Finnish Rookie of the Year 2016): Kopla Games

Suomen pelialalla on tällä hetkellä noin 250 yritystä. Vuonna 2015 – 2016 uusia yrityksiä perustettiin Neogamesin mukaan kaikkiaan 45 kappaletta. Vuoden 2016 tulokaspalkinnon saaja Kopla Games on perustettu 2015 ja sen peli Nonstop Knight julkaistiin kesäkuussa 2016. Saman vuoden elokuussa Nonstop Knightin julkaisija saksalainen flaregames osti Kopla Gamesin.

Lisätietoja osoitteessa www.koplagames.com

Vuoden 2016 ilmiö (Sensation of the Year 2016): Suomen pelimuseo

Tampereen Vapriikkiin avattu Suomen pelimuseo tarjoaa kävijöilleen mahdollisuuden tutustua suomipelien historiaan monipuolisesti ja kattavasti. Pelien lisäksi tarjolla on eri aikakausien interiöörejä, joiden avulla kävijä voi palata ajassa taaksepäin niihin vuosiin, kun sekä elämä että pelaaminen olivat erilaista. Pelimuseo on lähes pakollinen vierailukohde kaikille peleistä ja pelaamisesta kiinnostuneille.

Lisätietoja osoitteessa www.suomenpelimuseo.fi

Vuoden 2016 luova saavutus (Best Creative Achievement of the Year 2016): Alienation / Housemarque

Housemarquen Alienation on oman lajityyppinsä puhdasverinen edustaja, tiukka ja viihdyttävä pakkaus täynnä toimintaa. Housemarquella on taito luoda visuaalisesti huikeita maailmoja ja varsinkin Alienationin partikkeliefektit ansaitsevat korkean arvosanan.

Lisätietoja osoitteessa www.housemarque.com/games/alienation/

Vuoden 2016 tietokone- ja konsolipeli (Big Screen Game of the Year 2016): Quantum Break / Remedy Entertainment

Quantum Break on Suomen pc- ja konsolipelien lippulaivayritys Remedyn uusin peli, joka tarjoaa visuaalisesti, kerronnallisesti ja pelillisesti täysiverisen pelikokemuksen. Quantum Break yhdistelee peleistä ja tv-sarjoista tuttuja elementtejä uudella tavalla. Remedyn aikaisempien pelien tapaan se on suunnannäyttäjä pitkälle tulevaisuuteen.

Lisätietoja osoitteessa www.remedygames.com/games/quantumbreak/

Vuoden 2016 mobiilipeli (Small Screen Game of the Year 2016): Clash Royale / Supercell

Supercellin Clash Royale on sekoitus keräilykorttipelejä, tornipuolustusta ja reaaliaikaista strategiaa. Uusien ja vanhojen asioiden oivaltava yhdisteleminen on aiemminkin osoittautunut menestyksekkääksi kombinaatioksi ja Clash Royalen kansainvälinen menestys todistaa kaavan todeksi jälleen kerran.

Lisätietoja osoitteessa www.clashroyale.com

Pääpalkinto: Vuoden 2016 kotimainen peli (Finnish Game of the Year 2016): Clash Royale / Supercell

Clash Royale jatkaa Supercellin Hay Daysta alkanutta maailman lataus- ja ansiolistojen dominointia. Äärimmäisen kovan kilpailun vuonna 2016, Clash Royale onnistui kiilaamaan paitsi vuoden suosituimmaksi mobiilipeliksi maailmanlaajuisesti, myös Suomen vuoden kotimaiseksi peliksi 2016.

Lisätietoja osoitteessa www.clashroyale.com

Voittajien kuvaukset on saatu Neogames Finland ry:n ja Suomen pelinkehittäjät ry:n lehdistötiedotteesta.

The Finnish Game Awards -juhlagaalan järjestivät Suomen pelinkehittäjät ry ja Neogames Finland ry. Gaalan sponsoreina toimivat Remedy Entertainment, Next Games, Supercell, Unity Technologies Finland, Rovio, Fingersoft, Colossal Order, Dodreams ja Redlynx.