Suomalaista tietokonehistoriaa on pyrkinyt tallettamaan jälkipolville Jyväskylässä sijaitseva Suomen Tietokonemuseo. Museon koneet ovat Suomen tietotekniikan historian alkuvuosilta aina 1990-luvulle. Kokoelmassa on useita koneita, joita ei ole missään muualla Suomessa. Mukana on esimerkiksi viisi tietokonetta, jotka kuuluivat Suomen ensimmäisiin tietokonemalleihin.

Viime aikoina museo on kuitenkin kokenut vastoinkäymisiä. Jo vuosi sitten museo joutui muuttamaan pienempiin tiloihin, kun sen vuokrasopimus sanottiin irti. Tässä yhteydessä osa museoiduista koneista oli pakko romuttaa.

Nyt tilanne on vielä vakavampi ja museon koko toiminta on uhattuna. Pelastusta haetaan joukkorahoituskampanjalla. Jos lisää rahaa ei löydy, kaikki vanhat koneet joudutaan ehkä romuttamaan.

Kokoelman helmiin kuuluvat muun muassa toiseen sukupolven transistoritietokone MlR-2, joka kehitettiin vuonna 1969, sekä vuodelta 1976 peräisin oleva Cray-1, joka oli yksi tunnetuimmista supertietokonemalleista.

”Yhteiskunnan tuki pienille museoille on vähentynyt vuosi vuodelta. Jos haluamme pitää museon kokoelman yhtenäisenä ja saada sitä paremmin esille, niin tarvitsemme lisää tukijoita. Haluamme tutkia kuinka joukkorahoitus sopii museolle ja löytyykö Suomesta tarpeeksi tukijoita jotka ovat kiinnostuneet tietotekniikan historiasta”, kampanjan esittelytekstissä todetaan.

Museon kokoelman näkyvyyttä haluttaisiin myös lisätä, ja yksi ratkaisu on videoesitysten tekeminen. Suunnitteilla on lisäksi muutamien vanhojen koneiden saaminen toimintakuntoon. Siihenkin tarvitaan rahaa, varaosiin ja lisäosiin.

Tutustu museon toimintaan eMuseon sivuilla.