Keväällä maailma muuttui koronaviruksen aiheuttaman pandemian ja sitä seuranneiden poikkeusolojen vuoksi. Muuttunut tilanne synnytti nopeasti uudenlaisia tarpeita.
Pitkään videotuotantoja, tapahtumatuotantoja sekä livestriimausta erilaisista tapahtumista tehneen Strand MediaLabsin toimitusjohtaja Tapio Ranta alkoi saada kevään mittaan yhteydenottoja eri alojen yrittäjiltä.
”Sain kuulla, että livestriimaukselle olisi tarvetta sekä myös halua opiskella tekemään niitä itse. Selviteltyäni asiaa huomasin, että kattavaa suomenkielistä kokonaiskatsausta aiheeseen ei tuntunut olevan”, Ranta kertoo Markkinointi&Mainonnalle.
Ranta ratkaisi haasteen laatimalla tiettävästi ensimmäisen suomen kielellä toteutetun livestriimauksen verkkokurssin, jonka oppien avulla esimerkiksi hautausyrittäjät ovat voineet tarjota riskiryhmien edustajille pääsyn hautajaisiin verkon kautta.
Ranta on koonnut verkkoon noin pari tuntia kestävän koulutusmateriaalin, jonka osioissa käydään läpi muun muassa käytettävissä olevia teknisiä ratkaisuja, tarvittavaa kalustoa ja konkreettisia ohjeistuksia itse kuvaamiseen.
Oma osionsa on varattu yksityisyydensuojalle ja tekijänoikeuksille.
”Ajattelin, että tämä materiaali kannattaa laittaa jakoon mahdollisimman laajalle yleisölle, jotta kaikki, jotka haluavat päästä sisään livestriimaukseen, pystyvät sitä tekemään”, Ranta toteaa.
Monen muun alan tapaan korona pysäytti viime keväänä myös videotuotannot. Monet toimijat ovat vältelleet ulkopuolisia kontakteja koronan vuoksi, ja sama tilanne mitä todennäköisimmin jatkuu pitkälle syksyyn.
Viruksen leviämisen aikaan videostriimi on Rannan mukaan helpoin ja turvallisin tapa tavoittaa asiakkaat ja sidosryhmät reaaliajassa esimerkiksi virtuaalisen tapahtuman kautta.
”Kun halutaan välittää tietoa ja kommunikoida reaaliajassa myös sellaisille ihmisille, jotka eivät esimerkiksi riskiryhmästatuksen vuoksi pääse paikalle, livestriimaus on oikeastaan ainoa tapa, jolla se voidaan tällä hetkellä hoitaa järkevästi.”
Kurssi on kiinnostanut Rannan mukaan monenlaisia toimijoita. Yksi kurssin ostaneista oli hautausalan yrittäjä, joka pystyi livestriimauksen avulla tarjoamaan riskiryhmässä oleville omaisille mahdollisuuden osallistua turvallisesti siunaustilaisuuksiin.
”Lisäksi asiakkaiden joukossa on viestintäalan ammattilaisia sekä markkinointi- ja mainostoimistojen ihmisiä. Myös urheiluseurat ovat olleet kiinnostuneita mahdollisuudesta striimata tapahtumia suorana”, Ranta kertoo.
Livestriimauksen aloittaminen on Rannan mukaan varsin helppoa ja alkuun pääsee jo vaikka laadukkaalla kännykällä.
”Jo todella pienellä panostuksella pääsee alkuun. Ammattimaisen näköisen livestriimauksen tekeminen ei vaadi teknistä osaamista tai kallista kalustoa eikä pitkiä opintoja taikka harjoituksia”, Ranta kertoo.
Alkuun pääsemisen jälkeen tuotantoa voi kehittää muutaman lisähankinnan kautta. Ranta vinkkaa, että esimerkiksi puhelimella kuvattaessa kannattaa hankkia jalusta, sillä vakaa kuva tekee ammattimaisen vaikutelman.
Puhujalla kannattaa myös olla oma mikrofoni. Esimerkiksi bluetooth-kuulokkeilla saa Rannan mukaan puheen kuulumaan paremmin, mikäli kamera ei ole puhujan tai puhujien lähellä.
Myös kuvaustilojen valaistusta kannattaa miettiä etukäteen. Ihmisten kasvot kannattaa valaista pehmeällä sivuilta tulevalla valolla. Päivänvaloa ja keinovalaistusta ei myöskään tule sekoittaa.
Livestriimauksen perusteet -verkkokurssi on toteutettu Business Finlandin tuella. Kurssin ensimmäinen versio julkaistiin kesäkuussa. Kesän ja syksyn mittaan kurssimateriaalia on päivitetty edelleen.
Kurssi maksaa 99 euroa, ja siihen sisältyy vuoden käyttöoikeus.