Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliiton FiComin toimitusjohtaja Elina Ussa painottaa, että vahva osaaminen on Suomen digitaalisen edelläkävijyyden perusta, eikä osaamista synny ilman koulutusta.

Ussa puhuu kasvavasta koodaripulasta ja sanoo välittömän tarpeen olevan 7000–9000 osaajaa. Hän toteaa, että Antti Rinteen hallituksen ohjelmassa on tukku hyviä hankkeita osaamisperustan vahvistamiseksi. Mutta: ”Hankkeet ovat toistaiseksi toiveikkaita kirjauksia. Ne pitää kaikki toteuttaa välittömästi.”

Hallitusohjelmassa eri alojen osaajapulaan haetaankin ratkaisua lisäämällä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen aloituspaikkoja merkittävästi. On selvää, että digialan huutava pula ohjelmistoasiantuntijoista on yksi avaamista vaativista pullonkauloista”, Ussa toteaa.

Hän kuitenkin huomauttaa, että useita vuosia kestävä koulutus ei kuitenkaan ratkaise akuuttia osaajapulaa.

”Aiemman osaamisen päivittäminen vastaamaan työelämän nykytarpeita on varmistettava joustavilla koulutusratkaisuilla. Työelämässä jo olevilla on oltava mahdollisuus erilaisten muuntokoulutusten avulla siirtyä aloille, joilla osaajia tarvitaan”, Ussa sanoo viitaten elinikäisen oppimisen periaatteeseen.

Hän kiittelee sitä, että hallitus on helpottamassa Suomessa opiskelevien ja tutkinnon suorittaneiden jäämistä maahan sekä työperäistä maahanmuuttoa: ”Kun kotimainen työvoima ei kykene vastaamaan digiosaajien tarpeeseen, tarvitsemme asiantuntijoita myös ulkomailta. Työperäiseen maahanmuuttoon liittyvien lupien saaminen tulee tehdä mahdollisimman sujuvaksi ja nopeaksi. Kuukauden sijaan tavoitteena tulee olla lupaprosessin läpikäyminen päivässä.”