Sisä-Suomen poliisilaitos tutkii laajaa rikoskokonaisuutta, jossa nuoren keskisuomalaisen miehen epäillään syyllistyneen sosiaalisessa mediassa lapsen seksuaalisiin hyväksikäyttöihin.

Epäillyt rikokset ovat kohdistuneet alakouluikäisiin lapsiin. Asianomistajista on tähän mennessä tunnistettu 53, mutta poliisi epäilee, että asianomistajia voi olla yhteensä jopa 200.

Tiedotteessaan poliisi muistuttaa keinoista, joilla vanhemmat voivat huolehtia lastensa turvallisuudesta verkossa. Tutkimusten mukaan aikuisten seksuaaliset yhteydenotot lapsiin netissä ovat yleisiä, mutta jäävät suurelta osin piilorikollisuudeksi.

Kysy lapselta myös somekuulumiset

Lapsi voi kokea häpeää tai syyllisyyttä, minkä vuoksi aikuiselle kertominen voi olla vaikeaa. Lapsi ei myöskään välttämättä tunnista tapahtunutta rikokseksi.

”Siksi lapselta on hyvä päivittäin kysyä reaalimaailman kuulumisten lisäksi myös somen kuulumiset: mitä lapsi on siellä tehnyt, mitä sovelluksia käyttänyt sekä kenen kanssa ja mistä jutellut”, toteaa rikoskomisario Saara Asmundela tiedotteessa.

Opasta turvalliseen puhelimen käyttöön

Poliisi muistuttaa, että lapsi tarvitsee opastusta älypuhelimen turvalliseen käyttöön. Lisätietoja ja ohjeita digiturvallisuuden käsittelyyn lasten kanssa saa esimerkiksi Kyberturvallisuuskeskuksen laatimasta Turvallisesti netissä -oppaasta sekä Suojellaan lapsia ry:n Stop, slow and go -digiturvataitomateriaalista.

Suojellaan lapsia ry järjestää 24. elokuuta maksuttoman ja kaikille avoimen verkkovanhempainillan, jonka teemana ovat lasten digiturvataidot.

Lapsi ei osaa arvioida tilannetta

Lapsella ei ole aikuisen kykyä arvioida tai tunnistaa riskejä tai suojella itseään vahingollisilta tilanteilta, poliisista muistutetaan. Näissäkin asioissa hän tarvitsee aikuisen opastusta. Väestöliitolta on saatavissa vanhemmille ja ammattilaisille ohjeita ja materiaalia ikätasoiseen kehotunne- ja seksuaalikasvatukseen sekä turvataitojen opettamiseen lapselle.