Analyytikoiden mukaan TikTok iskee samaan hermoon kuin lyhyitä videoita tarjoillut, sopivan bisnesmallin puuttumiseen kaatunut Vine. TikTok ja sen ostama Musical.ly ovatkin keränneet satoja miljoonia käyttäjiä ja sovellus on noussut latauslistojen kärkeen kautta maailman.

Altimeterin anayytikko Brian Solis kutsuukin kiinalaissovelluksen tapaa tehdä asioita termillä "viral-as-a-service".

TikTok on suosiossa etenkin nuorten tyttöjen keskuudessa. Monissa palvelun videoissa nuoret tytöt tanssivat ja laulavat seksuaalisesti provokatiivisten kappaleiden tahtiin. Tämä ei miellytä monia vanhempia, mutta kerää valtavia yleisöjä.

Fanituksen kääntöpuolena monet palvelun tähdistä saavat saastaisia viestejä ja ehdotuksia. Indonesiassa sovelluksen kieltämistä vaatinut aloite ehti kerätä 170 000 allekirjoitusta, jonka jälkeen se kiellettiin maassa. Kielto tosin kumottiin TikTokin edustajien lennettyä neuvottelemaan asiasta maan hallituksen kanssa, kertoo Bangkokpost.

Sovelluksen ikäraja on virallisesti kaksitoista vuotta, mutta esimerkiksi Yhdysvaltalainen kansalaisjärjestö Common Sense pitää todellisena suositeltavana ikärajana kuuttatoista vuotta. Ikärajan todellinen nostaminen kuitenkin pudottaisi miljoonia käyttäjiä pois TikTokista, esimerkiksi ranskassa 38 prosenttia ikäryhmästä 11-14 vuotta on tehnyt TikTok-tilin. Maan poliisi on varoittanut, että lapset saattavat joutua palvelussa seksuaalisten ehdotusten kohteeksi.

TikTokin mukaan sillä on sisältöä valvova ohjelmisto ja jatkuvasti kasvava joukko moderaattoreita. Ranskalaisen internetin käyttöä tutkivan Generation Numeriquen johtaja Cyril di Palma näkeekin ongelman olevan lähinnä tietämättömissä vanhemmissa, joilla ei ole aavistustakaan millaista sisältöä heidän lapsensa palveluun tekevät.

Asiasta huolestunut ranskalaismies kertoo puhuneensa TikTokista tyttärensä kanssa ja keskustelun lopuksi poistaneensa koko sovelluksen puhelimesta yhteistuumin lapsen kanssa - vaikka seurauksena olikin itkua ja pelkoa sosiaalisen statuksen romahtamisesta. "Ratkaisujen on tässä asiassa tultava vanhemmilta. Meidän pitää ymmärtää, että internet ei ole mikään Halinallejen maailma", mies toteaa uutistoimisto AFP:lle.