Tanskalainen Njord Law -lakitoimisto on laajentanut Ruotsin piraattimarkkinoille. Njord Law’n taustalta löytyy tunnettuja tekijänoikeustrollaukseen erikoistuneita yrityksiä, TorrentFreak kirjoittaa.

Tekijänoikeustrollaukseksi kutsutaan toimintaa, jossa vain yhtä asiaa varten perustettu yritys hankkii itselleen tiettyjen elokuvien ja tv-sarjojen oikeudet ainoana tarkoituksenaan tehdä tekijänoikeuksilla rahaa lähettelemällä kirjeitä epäillyille piraateille.

TorrentFreakin mukaan Njord Law on nyt saanut käsiinsä jopa 25 000 ruotsalaisen liittymänomistajan tiedot. Yhtiössä lakimiehenä toimivan Jeppe Brogaard Clausenin mukaan tekijänoikeuskirjeitä on lähetetty ”muutamia tuhansia”, joskin lakitoimisto pidättää itsellään oikeuden lähettää niitä lisääkin. Kirjeissä vaaditaan 4500 kruunun eli noin 466 euron hyvityksiä.

Myös suomalaiset internetyhteyden omistajat ovat vastaanottaneet kirjeitä Njord Law -lakitoimistolta. Kirjeissä kerrotaan, että liittymästä on havaittu jaettavan laittomasti elokuvia ja tv-sarjoja torrent-ohjelmistoa käyttäen. Asia voidaan sopia suorittamalla tietyn suuruinen hyvitysmaksu, jonka jälkeen lakitoimisto lupaa vetäytyä jatkotoimista.

Mikäli asiaa ei halua sopia, on tekijänoikeuskirjeen lähettäjällä käytännössä kolme vaihtoehtoa. Näistä selvästi yleisin on asian jättäminen sikseen. Toinen vaihtoehto on tehdä rikosilmoitus poliisille, joka päättää esitutkinnan aloittamisesta. Kolmas vaihtoehto on markkinaoikeus, jossa ratkotaan tekijänoikeuksiin liittyvät riita-asiat.

Toistaiseksi ainoa paikka, jossa tekijänoikeustrollaukseen liittyviä tapauksia on Suomessa ratkottu, on markkinaoikeus. Suomessa epäiltyjä piraatteja on haastanut markkinaoikeuteen vain lakitoimisto Hedman Partners.