Internet on yksi isoimmista maailmaa yhdistävistä tekijöistä, mutta yhteysnopeuksissa on suuria eroja eri maiden välillä. Julkiset wlan-verkot ovat tärkeä osa nettikäytön demokratiaa.

Telefirma Ooman tuoreen wlan-vertailun mukaan nopeimmat julkiset wlan-yhteydet ovat Euroopassa. Keskimääräinen latausnopeus Liettuassa on yli 15 Mbps ja Kroatiassa hieman alle 15 Mbps.

Muita kärkimaita ovat Viro, Irlanti, Romania, Iso-Britannia, Tanska, Unkari, Belgia ja Slovenia.

Ooman vertailussa Suomi on sijalla #13, Bulgarian ja Singaporen takana. Amerikkalaisfirmalle nolosti Yhdysvallat on top-20:n viimeisellä sijalla noin 7 Mbps:n nopeudella.

Sekä yksityisten että julkisten nettiyhteyksien yhteisessä vertailussa Etelä-Korea voittaa nopeuskilpailun selvästi. Maan keskimääräistä 27 Mbps:n yhteysnopeutta selitetään muun muassa asutuksen tiheydellä, operaattorien kilpailulla sekä teknologiamyönteisellä kulttuuurilla.

Suomessa yksityisiä nettiyhteyksiä on paljon, mikä saattaa selittää julkisten wlan-verkkojen pientä painotusta. Mobiiliyhteyksiäkin meillä on runsaasti, mutta yhteydet eivät ole kansainvälisesti huippunopeita: mobiilivertailussa kärkiviisikosta löytyvät Iso-Britannia, Belgia, Kypros, Sveitsi ja Saksa.