Naisille ohjelmointia ja ohjelmointi­alaa tutuksi tekevä Mimmit koodaa -ohjelma kasvaa valtakunnalliseksi. Aikaisemmin Mimmit koodaa -koulutuksia ja -tapahtumia on järjestetty pääkaupunkiseudulla, mutta nyt koulutukset laajenevat Jyväskylään, Lappeenrantaan, Ouluun ja Tampereelle.

Laajenemisen mahdollistaa 100 000 euron apuraha, jonka Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö on lahjoittanut ohjelmalle.

Ohjelmistoalan yrittäjien etujärjestön Ohjelmisto- ja e-business ry:n Mimmit koodaa -hanke käynnistyi viime vuonna. Se on kerännyt jo lähes 5 000 naista tutustumaan ja opiskelemaan ohjelmointia. Ohjelma on suunnattu erityisesti aikuisille naisille, jotka ovat jääneet työ- ja opiskelu-urallaan sivuun ohjelmointiosaamisesta.

”Meidän kohderyhmämme on aikuiset naiset, joille on kertynyt jo paljon ymmärrystä työelämästä. Sitä kokemusta ei voi heittää hukkaan”, ohjelman koordinaattori Milja ­Köpsi sanoo.

Naiset voivat ohjelman innostamina opiskella koodaamista ja työllistyä ohjelmistoalalle, joka kärsii ankarasta osaajapulasta.

”Meillä on kahdesti vuodessa launch-­tilaisuus, jossa on ollut useita satoja mimmejä paikalla. Heille on tarjottu uratarinoita, ja yritykset ovat kertoneet arjestaan. Nyt on tarkoitus viedä launch-tapahtumat muillekin paikkakunnille”, Köp­si kertoo.

”Tosi moni kaipaa ­vertaistukea, esimerkkejä ja verkostoja. ­Siksi koem­me, että on tärkeää päästä mahdollisimman monelle paikkakunnalle luomaan verkostoja.”

Aloitustilaisuuksien lisäksi hankkeessa on ollut kahden vuoden aikana noin 1 600 työpajaa. Kiinnostus tilaisuuksia kohtaan on ollut suurta: jonossa on ollut enimmillään jopa 800 henkilöä.

Työpajoissa osallistujat pääsevät itse koodaamaan oman osaamistasonsa mukaan. Työpajoja on niin aloittelijoille kuin edistyneillekin.

”Työpajat eivät ole mitään seminaareja, vaan täällä otetaan konkreettisesti läppäri mukaan, ja päivän aikana jokainen synnyttää jotain. Se on paras tapa päästä eroon niistä ennakkoluuloista, joita ohjelmistoalaa kohtaan on.”

Yrityksiä on ollut hankkeessa mukana noin 40. Käytännössä yritykset antavat tiloja ohjelman käyttöön, ja niiden työntekijät kertovat työstään ja alastaan osallistujille.