Uutissivusto Betanews varoittaa lataamasta tietoturvayhtiö Avastin omistaman CCleaner-siivoustyökalun uusinta versiota, sillä se sisältää useita heikennyksiä palveluun.

Betanewsin mukaan CCleanerin uudesta ilmaisversiosta on poistettu kokonaan yksityisyysasetukset, minkä lisäksi sovellukseen on lisätty tietoa Avastille lähettävä ominaisuus. Tietoturvayhtiöltä kuitenkin vakuutetaan käyttäjille, että ”palautetta on kuunneltu”, eikä sovelluksen keräämää tietoa jaeta kolmansille osapuolille.

Lisäksi kaikki CCleanerin lähettämät tiedot on anonymisoitu, eikä niiden avulla ole Avastin mukaan mahdollista tunnistaa käyttäjää.

CCleanerin 5.45-version käyttäjä saa myös pian huomata, ettei sovellusta voida enää sulkea. Ikkunan sulkevan rastin klikkaaminen aiheuttaa sovelluksen hyppäämisen Windowsin tehtäväpalkkiin. Kun tehtäväpalkin kuvaketta klikataan hiiren oikealla painikkeella, tarjotaan vaihtoehdoiksi siirtyä asetuksiin, avata sovellus tai ajaa tarkistus, Betanews varoittaa.

CCleaner-prosessi on kuitenkin yhä mahdollista tappaa Windowsin Tehtävienhallinnan kautta. Lisäksi sovellus lisää itsensä Windowsin automaattisesti käynnistyviin sovelluksiin. Mikäli et halua sovelluksen käynnistyvän automaattisesti Windowsin käynnistyksen yhteydessä, kannattaa ominaisuus kytkeä pois käytöstä niin ikään Tehtävienhallinnan kautta.

Mikäli Avastin sovellukseen tekemät muutokset eivät kuulosta lupaavilta, on tarjolla myös muita saman asian ajavia ilmaissovelluksia, kuten BleachBit.

Päivitys 2.8.2018 klo 15:10: Avast on ottanut asiaan kantaa lupaamalla lisää läpinäkyvyyttä. Voit lukea aiheesta tarkemmin täältä.