Tšekkiläinen tietoturvayhtiö Avast on kertonut lopettavansa käyttäjiensä internetselauksen jäljittämisen, kirjoittaa Motherboard. Yli 435 miljoonan käyttäjän virustorjuntaohjelma on kerännyt käyttäjiensä yksityisiä selaushistorioita ja myynyt niitä tytäryhtiönsä Jumpshotin avulla.

Jumpshotin avulla yhtiö tienasi miljoonia dollareita hyödyntämällä käyttäjädataa ja myymällä sitä eteenpäin muun muassa Microsoftille, Googlelle, McKinseylle ja Pepsille.

Toimitusjohtaja Ondrej Vlcek tiedotti torstaiaamuna yhtiön hallituksen päätyneen lakkauttamaan Jumpshotin tiedonkeruu ja tytäryhtiön toiminta välittömästi. Yhtiö on myös ostamassa takaisin 35 prosentin osuuden Jumpshotista, jonka se möi viime vuonna markkinointiyhtiö Ascentialille. Osuuden arvo on noin 55 miljoonaa euroa.

Seitsemän kuukautta sitten toimitusjohtajaksi tullut Vlcek on sanonut käyttäneensä ensimmäiset kuukautensa yhtiön liiketoiminnan uudelleenarviointiin ja tulleensa siihen tulokseen, että Jumpshot on murentanut asiakkaiden luoton Avastiin.

”Tunnen olevani henkilökohtaisesti vastuussa ja pyydän anteeksi.”

Vlcekin mukaan datan kaupittelu ei ole linjassa yhtiön yksityisyystavoitteiden kanssa. Jumpshotin lakkauttamisen myötä sadat työntekijät menettävät työnsä, mutta tämä on toimitusjohtajan mukaan välttämätöntä.