Modeemeja ja muita tietoliikennevälineitä valmistavan taiwanilaisyhtiö Zyxelin VPN-, palomuuri- ja verkkotallennuslaitteista on löytynyt kriittinen tietoturva-aukko. Sen hyväksikäyttöön myydään menetelmää pimeillä markkinoilla.

Asiasta tiedotti torstaina Liikenne- ja viestintäviraston alainen Kyberturvallisuuskeskus. Tiedotteen mukaan useiden Zyxelin verkkolaitteiden weblogin.cgi-sovelluksen voi käynnistää verkon yli ilman käyttäjän tunnistamista. Sovelluksessa on haavoittuvuus, jonka kautta hyökkääjä voi ohjelmoida laitteen suorittamaan antamaansa ohjelmakoodia.

Näin murtamansa verkkolaitteen kautta hyökkääjällä on paljon mahdollisuuksia hyökätä muita samassa verkossa olevia laitteita ja tietokoneita vastaan.

Zyxel on ilmoittanut julkaisevansa tietoturva-aukkoa vastaan väliaikaisen korjauksen mahdollisimman pian. Käyttäjän tulisi asentaa se välittömästi. Pysyvän korjauksen Zyxel aikoo julkaista maaliskuun laiteohjelmistopäivityksen mukana.

Korjaus koskee kuitenkin vain sellaisia laitteita, joiden tuki on voimassa tai loppunut aikaisintaan vuonna 2017. Sitä vanhemmille välineille korjausta ei julkaista. Kyberturvallisuuskeskus suosittelee, että nämä laitteet poistetaan käytöstä. Jos se ei ole mahdollista, on suositeltavaa siirtää nämä välineet sellaiseen käyttöön, jossa niihin on rajattu pääsy.