Mandrake Linux -käyttöjärjestelmän perustajana tunnettu Gael Duval sai tarpeekseen Googlesta ja muista ”yksityisyyttä loukkaavista” teknologiayhtiöistä. Duvalin vastaus yritysten loputtomaan tiedonjanoon on nimeltään ”eelo”, yksityisyyttä arvostavan Android-muunnelma.

Eelon toivotaan olevan myöhemmin kokonainen ekosysteemi sovelluksineen ja digitaalisine avustajineen. Eelon sovellustarjonta tulee koostumaan vain ja ainoastaan vapaista, avoimen lähdekoodin sovelluksista, Softpedia kirjoittaa.

Projekti on kuitenkin vasta alussa. Tällä hetkellä eelo on käytännössä vain LineageOS:n muunnelma omalla sovelluskäynnistimellään sekä valikoiduilla sovelluksilla, jotka kunnioittavat yksityisyyttä. Yksityisyys tulee olemaan eelon kantava voima, Duval lupaa.

”Eelo tulee tarjoamaan käyttäjille tietoa siitä, miksi data-orjuus ei ole kohtalo. Eelo tulee tarjoamaan uskottavan vaihtoehdon ihmisille, jotka arvostavat yksityisyyttään. Haluamme pidemmällä tähtäimellä tarjota täydellisen digitaalisen ekosysteemin, johon kuuluvat muun muassa pc-käyttöjärjestelmä, henkilökohtainen digitaalinen apuri sekä web-rajapinnat”, Duval maalailee.

”Ymmärsin tänä vuonna, että turvauduin iPhoneen, Mac-tietokoneeseen sekä Googlen palveluihin yhä enemmän ja enemmän. Ymmärsin, että minusta oli tullut laiska ja että yksityisyyteni oli kadonnut. Enkä todellakaan ole tilanteeseen tyytyväinen, sillä iOS on suljettua lähdekoodia ja suosin itse avoimen lähdekoodin ohjelmistoja. Kuten miljoonista muista, myös minusta oli tullut Googlen tuote”, hän jatkoi.

Eelon tarkoituksena on korvata jokainen Googlen sovellus omalla vaihtoehdollaan. Esimerkiksi Googlen kartat on tarkoitus korvata OpenStreetMapsilla. Googlen pilvitilan sijaan eelo punnitsee OwnCloudin sekä NextCloudin välillä. Mikäli kiinnostuit eelosta, voi projektia tukea Kickstarter-joukkorahoituspalvelun kautta.