Tietokoneharrastus on välineurheilua sanan syvimmässä merkityksessä. Koneen osiin saa upotettua rahaa loputtomasti ja parilla ylimääräisellä eurolla voi aina saada jotain sellaista, mistä muuten jäisi paitsi.

Onkin hyvä muistaa, etteivät kaikki tarvitse tietokoneeltaan hurjaa suorituskykyä tai jykevää näytönohjainta uusimpia pelejä varten. Kohtuullisten odotusten myötä täysin uuden ja pätevän tietokoneen voi hankkia itselleen 200–400 euron budjetilla.

Tiukasta budjetista huolimatta euroja ei kannata säästellä ram-muistin kohdalla. Neljään gigatavuun tyytymällä voi säästää 20–35 euroa, mutta erityisesti Windows 10 kärsii pienestä muistista. Tästä syystä kahdeksan gigatavun muisti on käytännössä vähimmäisvaatimus koneelle.

Myös massamuistin kanssa kannattaa pitää järki päässä. Pelkällä pyörivällä kiintolevyllä varustettua pc:tä ei missään nimessä kannata hankkia. Tallennukseen kannattaakin aina valita sata- tai pci-e-väylää käyttävä ”oikea” ssd-levy, joka on kooltaan vähintään 128 gigatavua.

Mikrobitin labra on asettanut kolme tietokonekokoonpanoa vastakkain, joiden kaikkien hinta on noin 350 euroa. Testissä on mukana läppäri, puolivalmiiseen tietokonerunkoon kasattu pienikokoinen pc sekä perinteiseen pc-koteloon irtokomponenteista koottu omatekoinen kokoonpano.

Lue Mikrobitin testi tästä linkistä.