Kaikki sai alkunsa, kun Manjaron kehitystiimissä ja yhteisön rahastonhoitajana pitkään toiminut Jonathon ilmoitti saaneensa potkut kirstunvartijan paikalta. Syynä oli poikkeuksellisen vakava konflikti Manjaro-pomo Philip Mullerin kanssa.

Suurta suosiota ja arvostusta Manjaron käyttäjien keskuudessa nauttiva Jonathon teki asiasta julkisen kirjoittamalla jakelun keskustelufoorumille oman näkemyksensä tapahtumien kulusta. Hän sai tukea useilta yhteisön jäseniltä, mutta useat Manjaron kehitystiimin jäsenet puolestaan tuomitsivat Jonathonin ulostulon.

Asia eskaloitui pian, sillä yhteisö vaati selitystä konfliktin juurisyistä ja virallista kommenttia Mullerilta. Sellaista ei kuitenkaan saatu. Sen sijaan Jonathon yritettiin vaientaa. Vastoin Mullerin ohjeita toiminut moderaattori puolestaan menetti moderaattorinstatuksensa tämän palautettua Jonathonin aloittaman viestiketjun takaisin näkyviin.

Seurasi pitkään kestänyt hiljaisuus, ennen kuin Muller oli valmis kommentoimaan asiaa julkisesti. Mullerin selitykset eivät kuitenkaan purreet, vaan turhautumista Manjaron toimintaan purettiin muun muassa yhteisöpalvelu Redditissä.

Jonathonin kerrotaan kyseenalaistaneen Mullerin toiminnan, sillä jälkimmäinen hallinnoi sekä Manjaron yhtiön varoja että yhteisön lahjoituksia. Jonathon ei ollut tyytyväinen tapaan, jolla yhteisön lahjoittamia varoja annettiin eteenpäin.

Se, mitä todellisuudessa tapahtui jäänee ikuiseksi mysteeriksi, sillä Jonathonin toiveista huolimatta Muller ei ole valmis julkaisemaan asiasta käytyä yksityistä keskustelua.

Jonathon aikoo suunnata seuraavaksi Endeavour OS:n pariin. Niin on ilmoittanut tekevänsä myös moni muu Manjaron nykyinen käyttäjä.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Manjaro seilaa myrskyn silmässä. Aiemmin Mulleria kritisoitiin kovasanaisesti itsevaltaisesta päätöksestä sisällyttää nimestään huolimatta maksullinen FreeOffice osaksi Manjaro-asennusta.