Tieteen tietotekniikan keskus CSC:n hallinnoima supertietokone Mahti saa lisätehoja uusista GPU-noodeista. GPU-laskentakapasiteetin lisäystä toivoivat CSC:n käyttäjäkyselyn vastaajat ja nyt näihin toiveisiin ollaan siis vastaamassa.

Mahtia laajennetaan 24 GPU-noodin Mahti-AI-osiolla. Luottamuksellisen tiedon käsittelyyn sopiva ePouta-pilvipalvelu saa niin ikään lisää kapasiteettia, kun siihen lisätään kuusi GPU-noodia arkaluontoisten aineistojen analysointia varten.

Supertietokoneissa käytetään sekä x86-arkkitehtuurin CPU-suorittimia, että grafiikkaprosessoreina perinteisesti toimineita GPU-suorittimia. GPU:t sopivat hyvin laajoihin rinnakkaisiin tehtäviin, joissa niistä saa irti enemmän tehoa kuin CPU:sta.

GPU-laskentaa käytetään esimerkiksi tekoälytutkimukseen, tekoälymallien kouluttamiseen ja suurten datamäärien analysointiin. Tutkimuskäytössä tekoälyä ja koneoppimista on käytetty muun muassa ennustamaan, miten lääkeaineet tappavat syöpäsoluja, tunnistamaan eturauhassyöpää sisältävät koepalat sekä digitaalisten metatietojen lisäämiseen ja rikastukseen.

”Laajennus pitää sisällään 120 GPU-prosessoria, jotka lisäävät merkittävästi laskentaympäristön kykyä tukea tekoälylaskentaa sekä yhdistettyjä tekoälyn ja suuteholaskennan työkuormia. Investoimalla sekä Mahti-AI:hin että ePoutaan voimme tukea sensitiivistä dataa hyödyntävää tiedettä kuten genomiikkaa. Hankinta mahdollistaa, että tutkijat ja sovellusten kehittäjät Suomessa saavat käyttöönsä uusimman sukupolven NVIDIA GPU -laitteiston ja sen tuomat uudet mahdollisuudet, kuten kehittyneet tensor-ytimet”, kertoo kehityspäällikkö Sebastian von Alfthan CSC:n tiedotteessa.

Hankinta nostaa Mahdin teoreettista huipputehoa kahdella petaflopsilla. Mahdin teoreettinen huipputeho on GPU-noodien käyttöönoton jälkeen 9,5 petaflopsia. Nykyinen huipputeho on 5,389 petaflopsia.

ePoudan laskentateho kasvaa GPU-noodien myötä 0,5 petaflopsiin. Yksi petaflops tarkoittaa tuhatta biljoonaa (10 potenssiin 15) liukulukulaskutoimitusta sekunnissa.