Syyskuun Mikrobitti on kaupoissa torstaina 20.9. Mukana on monta hyödyllistä testiä sekä mielenkiintoisia tekniikka-, opas- ja ilmiöjuttuja.

Uuden lehden ykköstestissä ovat lasi-ikkunalla varustetut pc-kotelot. Kun tietokoneen komponenttien halutaan näkyvän paraatipaikalla, ei pieni, muovinen sivuikkuna ole enää mitään. Näyttävän nykykoneen kylki on yhä useammin valmistettu karkaistusta lasista.

Mukana vertailussa olivat Antec P110 Luce, Cooler Master MasterCase H500P Mesh, Corsair Obsidian 500D, Fractal Design Define C TG ja NZXT H500i.

Testin koteloita yhdistää atx-kokoluokka, tummanpuhuva väritys ja se, että vähintään yksi kylki on lasia. Testaaja Aleksi Vähimaa toteaa, että lasilla silatut kotelot tuovat pöytäkoneet vihdoin osaksi samaa kerhoa, jota hintavammat puhelimet, tabletit ja läppärit ovat jo vuosikaudet kansoittaneet.

”Tietotekniikan ei tarvitse näyttää halvalta muoviromulta, vaan sen materiaalit voivat olla miellyttäviä ja hyvännäköisiä – sanalla sanoen ylellisiä”, Vähimaa kirjoittaa. Lue juttu.

Kakkostestissä ovat serial ata -ssd-levyt. Puolen teratavun ssd-levyn saa halvimmillaan alle sadalla eurolla. Perus-pc:lle riittää erinomaisesti tällainen halpakin ssd, mutta muutaman kympin lisäpanostuksella saa jo täysin kompromissittoman levyn.

Mukana testissä olivat Samsung SSD 860 Evo, Transcend SSD230S, Adata Ultimate SU800, Transcend SSD370S, Kingston UV500 ja Kingston A400. Lue juttu.

Testasimme myös kolme kovaa pelikannettavaa. Asus ROG Scar II, HP Omen 15 ja MSI Raider ovat liki identtisellä raudalla varustettuja pelikannettavia, jotka soveltuvat hieman erilaisille pelaajille. Lue juttu.

Pitkässä ilmiöjutussa käsitellään asiaa, joka on lopulta edessä jokaisella: kuolemaa. Entisajan maalaiskylissä kuolema kosketti koko yhteisöä, ja keskiajan Euroopassa hautapaikoilla järjestettiin karnevaaleja. Palauttaako some kuoleman arkeen ja karnevaaliksi – vai jonnekin vielä kauemmas? Entä mitä tapahtuu kaikelle sille datalle, jonka olemme elinaikanamme työntäneet ulos sosiaalisessa mediassa? Lue juttu.

Toisessa ilmiöjutussa käsitellään kotimaisia suoratoistopalveluita. Kun Netflix laskeutui Suomeen vuonna 2012, toivotti silloinen MTV3:n toimitusjohtaja kilpailijan tervetulleeksi lupaamalla potkia tätä munille. Ihan niin ei käynyt, mutta siitä huolimatta Pöllölaaksossa on kaikessa hiljaisuudessa rakennettu kotimaista suoratoistoa. Lue juttu.

Opasjutussa käsitellään perheen rutiineja helpottavia apusovelluksia. Töihin, kouluun, harrastuksiin, ruoka­kauppaan, muista laskut, tsekkaa bussien aikataulut... Muistilappuja jääkaapin ovessa, sekavia merkintöjä eteisen seinän kalenterissa, tarkemmat tiedot siellä täällä sähköposteissa. Voisiko tästä selvitä helpommalla? Kyllä voi. Lue juttu.

Tekniikkajutussa käsitellään rfid:n standardeja ja protokollia. Perusmuodossaan rfid on kuin viivakoodi, joka voidaan lukea etäältä ja ilman näköyhteyttä. Monimutkaisemmissa toteutuksissa on kuitenkin mukana enemmän älyä ja esimerkiksi tietoturvaa. Kokonaisuudessaan kyse on kätevästä tekniikasta, jota käytetään ympäristössämme yhä enemmän. Lue juttu.

Lyhyemmissä testeissä mukana muun muassa Apple MacBook Pro 15”, Samsung Galaxy Note9, usb-liittimeen mahtuva avoimen koodin minitietokone Tomu, Sandbergin autoon tarkoitettu pikalaturi, mökille sopiva Eatonin pikalaturi, SteelSeriesin pelihiiri, Logitechin langaton laturi sekä tietenkin uusi, vasta julkaistu Android 9 Pie. Lue testit.

Nämä kaikki siis mukana uudessa lehdessä – sekä paljon muuta. Tilaajille Bitti on ollut tähän mennessä luettavissa paperiversion lisäksi digitaalisesti Summa-palvelussa. Jatkossa pääset näköislehteen niin kuin aiemminkin, minkä lisäksi löydät tekstimuotoiset artikkelit niin kutsuttuina omilta sivuiltamme osoitteessa https://www.mikrobitti.fi/lehti.

Luet tätä juttua Mikrobitin uusilla sivuilla, jotka ovat toivottavasti tuntuneet luontevilta käyttää. Sivustolla tehtiin paljon remonttia, ja mukana on monta uudistusta. Tilaajien kannattaa huomata, että toimme hiljattain verkkoon vuoden 1984 klassikkovuosikerran, ja tänään on vuoden 1985 aika. Pääset lukemaan retrolehdet osoitteessa https://www.mikrobitti.fi/retrobitti.

Uusilla sivuillamme on lehden artikkelien lisäksi paljon tilaajille tarkoitettuja ”tähtijuttuja”, jotka tunnistat tähtisymbolista. Ne ovat laajempia juttuja, jotka on tehty vain verkkoon Kannattaa lukea esimerkiksi Kaj Laaksosen mainiota blogisarjaa, jossa käsitellään digiflipperiprojektia!

Muista tutustua myös Mikrobitin uuteen keskustelualueeseen. Pyrimme löytämään vastauksia lukijoiden lähettämiin kysymyksiin, ja mielenkiintoisimmat saattavat löytää tiensä jopa lehden Bittiposti-palstalle, printtiin tai nettiin.

P.S. Mistä haluaisit lukea jatkossa? Onko sinulla kehitysehdotuksia tai juttuvinkkejä? Lähetä meille palautetta foorumilla, palautelomakkeen avulla Mikrobitin sivuilla tai Facebookissa.