Muun muassa BBC kirjoittaa, että kanainvälisellä poliisioperaatiolla on isketty dark webissä eli verkon pimeällä puolella käytävään laittomien tuotteiden kauppaan. Asiasta on tiedottanut Europol, jonka mukaan rikollisten kissanpäivät pimeän verkon suojissa ovat ohi.

“Kätketty internet ei ole enää piilossa eivätkä siellä toimivat pysy enää nimettöminä”, Europolin kyberrikoskeskuksen johtaja Edvardas Sileris julistaa.

Rikollisten kimppuun iskettiin sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Jättiratsian tuloksena oli 179 pidätystä. Rahaa ja virtuaalivaluuttoja takavarikoitiin noin 5,5 miljoonan euron arvosta ja huumeita noin 500 kiloa. Lisäksi viranomaisten haltuun päätyi 64 asetta.

Suurin osa pidätyksistä tehtiin Yhdysvalloissa. Suomen poliisi ei osallistunut Europolin mukaan operaatioon, ruotsalaiset kyllä. Niinpä Ruotsissakin tehtiin yksi pidätys.

Ratsian uskotaan olevan vahva varoitussignaali rikollisille.

”Tämä on taas uusi isku järjestäytyneelle kyberrikollisuudelle. Jo kolme vuotta sitten tehty AlphaBay- ja Hansa-kauppapaikkojen sulkeminen säikäytti, koska se johti syytteisiin usein kuukausien viiveellä, kun viranomaiset kävivät läpi todisteita”, dark web -tutkija Kacey Clark kertoo.