PC Gamer kertoo, että Mesut Ozil paheksui Kiinan jatkuvia ihmisoikeusloukkauksia ja etenkin uiguurimuslimien vainoa. Ozil paheksui myös muiden maiden muslimien riittämätöntä vastausta uskonveljiensä ahdinkoon.

”[Kiinassa] Koraaneja poltetaan, moskeijoita suljetaan, islamilaisia teologisia opinajoja suljetaan, teologiaa opiskelevia tapetaan yksitellen. Tästä huolimatta muslimit pysyvät hiljaa”, Ozil tykitti Twitterissä.

Kiinalaiset Arsenal-fanit raivostuivat.

Arsenalin reaktio oli ottaa pelaajaansa etäisyyttä ja sanoa, ettei se jalkapallojoukkueena ota poliittisiin asioihin kantaa. Se ei riittänyt tyynnyttämään kiinalaisia. Vihaisten kommenttien tulva jatkui, joukkuepaitoja poltettiin, ja Kiinan valtiollinen televisiokanava jätti Arsenalin ja Manchester Cityn välisen ottelun esittämättä.

Nyt kahakka jatkuu videopelien puolella.

BBC:n mukaan Mesut Ozil on poistettu PES 2020 -jalkapallopelin Kiinaan lokalisoidusta versiosta. Julkaisija Netease on poistanut Ozilin pelin kaikista kolmesta Kiinassa myytävästä versiosta.

Netease on myös antanut lausunnon, että Ozilin kommentit ”satuttivat kiinalaisten fanien tunteita ja rikkoivat urheilulajin rakkauden ja rauhan henkeä. Me emme ymmärrä, hyväksy tai anna tätä anteeksi”.

Netease on kiinalainen yhtiö, joten Ozilin julkinen tuomitseminen on sinänsä ymmärrettävää, mahdollisesti pakollistakin. Ozilin poistaminen pelistä Kiinan sisällä onnistuukin alleviivaamaan Kiinan sensuurikoneiston mahtia, aivan kuten Blizzardin taipuminen Kiinan tahtoonkin teki. Uutisoimme tästä tapauksesta lokakuussa.