DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen kertoo Tiville, että 5g tulee ensimmäisenä laajakaistamokkuloihin ja niille alueille, joissa suuri käyttäjämäärä saa 4g-yhteydet ontumaan.

”Laajempi käyttöönotto ja myynnin aloitus menee todennäköisesti vuoden jälkimmäiselle puoliskolle. Verkko rakennetaan ensimmäisenä sinne, missä 4g:n laatu on huono.”

Väisänen sanoo, että 5g-reitittimet tulevat myös markkinoille ensimmäisenä ja 5g-puhelimia odotetaan myyntiin vuoden 2019 lopulla.

Kiinteän yhteyden korvaavasta 5g-mobiilikaistasta erotetaan viipalointitekniikalla sopimusasiakkaat, joiden siivuun tukiaseman ja verkon kapasiteetista muut käyttäjät eivät pääse osallisiksi. Lisäksi talon seinään asennetaan ulkoantenni, joka suunnataan lähimpään 5g-tukiasemaan. Nopea ja tasalaatuinen 5g-mokkula korvaa valokuidun esimerkiksi pientaloalueilla, joiden katuja ei olla avaamassa nopeamman dataliikenteen nimissä.

”Kupariverkon elinkaari on kaluttu loppuun, mutta valokuidun rakentaminen pientaloalueille koteihin asti on tyypillisesti liian kallista.”

5g vauhdittaa myös kuiturakentamista. Erityisesti 5g-verkon kapasiteettia ja nopeutta DNA:n kanssa jo koeponnistaneen Ericssonin Suomen-yksikön toimitusjohtaja Olli Sirkka huomauttaa, että 5g-verkon ei ole tarkoitus haastaa valokuituhankkeita. Hän sanoo, että 5g:n myötä jokaiseen tukiasemapisteeseen rakennetaan valokuituyhteys, mikä tekee 5g:stä itse asiassa kuiturakentamisen vauhdittajan.

”5g:n ansiosta viimeisiä kilometrejä asiakkaan luo ei tarvitse välttämättä kaivaa.”

Teknisesti useat 5g:n ominaisuudet voidaan toteuttaa myös 4g-verkon alueella, esimerkiksi aiempaa suurempi nopeus, kapasiteetti ja kaistan viipalointi. Olematon viive saavutetaan ainoastaan millimetriaalloilla.

Ericsson on tutkinut 5g:n mahdollisuuksia muun muassa Audin autotehtaassa. Viiveettömän verkon luomien etäohjausmahdollisuuksien sijaan Audillakin kiinnosti robottien irrottaminen tietoliikennekaapeleista.

”Automatisoiduilla tuotantolinjoilla suurimmat kustannukset tulevat robottien siirtämisestä ja uusista kaapeloinneista. 5g tuo linjoille aivan uudenlaisen joustavuuden”, Sirkka sanoo.

Hän arvioi, että 5g:n ensimmäinen murros koskee samaan tapaan sitä, että mobiilidatasta tulee luotettavaa.

”Luotettavuuden myötä yhteiskunnan kriittistä infraa voidaan rakentaa langattoman tekniikan varaan, ja sen myötä tapahtuu todellinen murros. Kun mietitään koko digitalisaatiota ja tekoälyn käyttöönottoa, on mahdotonta ennustaa 5g:n käyttöä edes kolmen-neljän vuoden päähän.”

Lue myös: