Suomalaisten verkkopankkitunnuksia on erilaisilla huijausviesteillä kalasteltu jo vuosien ajan. Alkuaikojen yritykset liikkuivat usein säälittävän ja naurettavan välillä: viestit vilisivät kömpelyyksiä sekä kirjoitus- että kielioppivirheitä. Silti niihinkin lankesi valitettavan moni.

Aluksi huijarit saattoivat olla ulkomaisia, joten viestien kieliasu oli kuin huonon käännöskoneen jäljiltä. Ikävä kyllä tuottoisalle apajalle pyrkivät nyt myös kotimaiset roistot – tai vähintään kansainväliset koplat ovat värvänneet paikallisia apureita.

Tästä osoituksen some-asiantuntijana tunnetuksi tullut tietokirjailija Harto Pönkä varoittaa nyt Twitterissä seuraajiaan yhdestä huijauksesta: ”Kohtuullisen erehdyttävä huijausviesti liikkeellä Osuuspankin nimissä. Linkki on tietysti ihan jotain muuta.”

Pönkä on liittänyt tviittiinsä kuvakaappauksen huijausviestistä, joka näyttää tulleen lähettäjältä op.fi. OP Ryhmä on viestin mukaan lähettänyt saajalle luottamuksellisen sähköpostiviestin, jonka pääsisi lukemaan suojatun linkin kautta.

”Turvallisuussyistä voitte lukea viestin vain yhdestä tietokoneesta/mobiililaitteesta korkeintaan 14 päivän ajan. Tallentakaa ja/tai tulostakaa viestin sisältö ja hävittäkää tämä ilmoitusviesti”, sanaillaan ”pankin” viestissä.

Kuulostaa vakavalta, joten normaalivarovainenkin uhri saattaa haksahtaa. Ei ole tiedossa, mitä linkkiä klikkaamalla tapahtuu, emmekä suosittele kokeilemaankaan.

OP vahvistaa Harto Pönkän tviittiin vastaamalla, että kyse on huijaussähköpostista ja pyytää viestin tutkittavakseen.

Hyvin samanlaista viestiä on levitetty myös Nordean nimissä jo jonkin aikaa.