Telia kertoo, että sen tarkoituksena on sulkea 3g-verkko vuoden 2023 loppuun mennessä. Taajuuksia ja investointeja vapautuu siten 5g:lle ja muille uusille tekniikoille.

Verkon sulkemisen jälkeen 3g-puhelimet ja -liittymät toimivat edelleen gsm-verkossa. Datayhteydet edellyttävät käytännössä 4g-palveluihin siirtymistä.

”Autamme asiakkaitamme päivittämään palvelunsa parin vuoden siirtymäaikana heille parhaiten sopivalla tavalla. Mobiiliverkon aktiiviset netinkäyttäjät ovat jo suurelta osin siirtyneet 4g:hen ja 5g:hen, joten 3g:stä luopuminen ei muodosta isoa murroskohtaa mobiilipalveluiden kehityksessä”, Telian teknologiajohtaja Jari Collin sanoo tiedotteessa.

Hänen mielestään ajankohta luopumiselle on nyt oiva: ”Teknologiat kehittyvät nopeasti. 5g-verkko on jo laajasti käytössä, 4g-puhe eli VoLTE on tuotu verkkoon ja esineiden internetiä palvelevat uudet tekniikat kuten LTE-M ja Narrowband IoT kattavat jo koko Suomen.”

Telia tarjoaa matkaviestinnän palveluita neljän eri sukupolven mobiiliverkoissa: 2g eli gsm, 3g, 4g ja 5g. 3g:n sulkemisen jälkeen gsm-verkko palvelee edelleen mobiilipuheluita sekä ensimmäisen sukupolven koneliittymiä.