Microsoft julkisti tiistaina New Yorkissa pitämässään tilaisuudessa odotusten mukaisesti uuden Windows 10 S -käyttöjärjestelmän. Se on Microsoftin vastine Googlen ChromeOS-järjestelmälle, joka on vallannut tilaa kouluissa etenkin Yhdysvalloissa.

Windows 10 S on rajallisempi kuin tavalliset Windows 10 -versiot. Sovelluksia voi ladata pelkästään Windowsin sovelluskaupasta, eli valikoima on suppeahko. Microsoft kuitenkin sovelluskauppaansa uusia etenkin oppimiseen suunnattuja sovelluksia ja muun muassa Office-ohjelmistot ovat ladattavissa kaupan kautta.

Toisaalta koulujen kannalta sovelluskauppavaatimus helpottaa ylläpitoa, sillä kaupasta sovellukset asentuvat siististi useammille koneille kerralla ja niiden poistaminen on tarvittaessa helppoa.

”Tämä nopeuttaa oppilaiden sisäänkirjautumista ja parantaa järjestelmän suorituskykyä oppitunneilla, mikä mahdollistaa keskittymisen opiskeluun ilman häiriötekijöitä”, Microsoftin tiedotteessa todetaan.

Microsoftin on myös lukinnut Windows 10 S -koneiden oletusselaimeksi oman Edge-selaimensa ja sen hakukoneeksi oman Bing-palvelunsa.

Windows 10 S -laitteita on luvassa Microsoftin perinteisiltä laitevalmistajakumppaneilta kuten Acerilta, Asukselta, Delliltä, Fujitsulta, HP:lta ja Toshibalta. Laitteiden hinnat alkavat Yhdysvalloissa 189 dollarista.

Kokonaan Windows 10 S ei rajoitu budjettiluokan laitteisiin, vaan Microsoft esitteli eilen samassa tilaisuudessa uuden Surface Laptop -kannettavan, joka on tarkoitettu kilpailemaan Applen ohuenohuen MacBookin kanssa. Sen hinnat alkavat 1169 eurosta.

Lähde: TIVI