Venture Beat kertoo, että Microsoft avasi blogissaan tulevan Xbox Series X -pelikonsolin tietoja varsin reippaalla kädellä, kuten XSX:n tarkat speksit.

Nyt niitä on helpompi verrata PlayStation 5:n julki vuotaneisiin tietoihin.

Xbox Series X:ssä tulee olemaan kahdeksanytiminen, konsolille räätälöity AMD Zen 2 -suoritin 7 nm väylänleveydellä, joka sykkii 3,8 GHz taajuudella (3,6 Gt hypersäikeistys päällä).

Grafiikkapuolta hoitava RDNA 2 sisältää 52 laskentayksikköä. Komistus rullaa 1,825 GHz taajuudella ja kykenee 12 teraflopsin tehoihin.

Mörssäristä löytyy 16 Gt GDDR6 keskusmuistia. Tästä 10 Gt palikka yltää 560 Gt/s nopeuksiin siinä missä reserviin jäävä 6 Gt pääsee 336 Gt/s nopeuksiin.

Suoritustavoite on 60 fps 4k-tarkkuudella, mutta parhaimmillaan huidellaan 120 fps tuntumassa.

Massamuisti eli tallennustila on 1 Tt nvme-tekniikkaa käyttävä ssd-levy. Se on erittäin nopea paketti, sillä nvme:n tiedonsiirto voi olla jopa 3500 Mt/s siinä missä sata3-ssd siirtää vain 550 Gt/s. Tallennustilaa voi myös laajentaa toisella 1 Tt nvme-levyllä, sekä ulkoisella kiintolevyllä.

Laitteesta löytyy 4k-tarkkuutta tukeva bluray-asema.

Yksi tärkeimmistä uusista ominaisuuksista on DirectX:n säteenseuranta, jonka ansiosta niin valaistukset kuin äänikin mallinnetaan ennenäkemättömän tarkasti.

Suorittimen hypersäikeistyksestäkin on suuresti apua. Sen avulla suoritin kykenee käsittelemään dataa kahdelta kaistalta yhtä aikaa, jolloin sen suoritusnopeus kasvaa merkittävästi. Tätä ei ole peleissä juuri käytetty, mutta nyt kun se on mahdollista, se antaa Xboxille tiettyä turvaa tulevaisuuden varalta, sillä laitteen suhteelliset tehot eivät ihan heti pääse vanhenemaan.

Digital Foundryn mukaan Xbox Series X pyörittää pelejä yhtä tehokkaasti kuin järeällä Nvidia RTX 2080 -näytönohjaimella varustettu turbo-pc.

DF pureutuu Eurogamerin sivuilla tarkemmin siihen, mitä tämä kaikki tarkoittaa pelien kehittäjien sekä kehitettävien pelien näkökulmasta. Se on kiinnostavaa luettavaa.

Speksien paljastaminen näin varhain on rohkea veto, varsinkin kun koronavirus viivyttää melkeinpä kaikkea tuotantoa. Se jättää Sonylle paremmat mahdollisuudet kehittää viime metrien vastaiskua.

Microsoftilla on kuitenkin ässä hihassaan. Yhtiön pilvipelipalvelu Project xCloud on edennyt jo beetavaiheeseen, ja sen valikoima on todella, todella kattava, sillä Microsoftilla on oikeudet useisiin tuhansiin peleihin. Kun yhdistää kohtuuhintaisen pilvipelipalvelun superjäreään pelikonsoliin, Microsoftilla on käsissään kaksi valttikorttia.

Ei siis sinänsä ihme, että Sony ei paljastanutkaan PlayStation 5:ttä helmikuussa, vaikka sitä pidettiinkin melkein varmana. Se kertoo siitä, että Sony valmistele vastaustaan kaikessa rauhassa. Saas nähdä mitä kesä tuo tullessaan.

Alla Microsoftin julkaisema Xbox Series X:n tarkka tuotekuvaus.

 • CPU: 8x Zen 2 Cores at 3.8GHz (3.6GHz with SMT)
 • GPU: 12 TFLOPs, 52 CUs at 1.825GHz, Custom RDNA 2
 • Die Size: 360.45mm2
 • Process: TSMC 7nm Enhanced
 • Memory: 16GB GDDR6
 • Memory Bandwidth: 10GB at 560GB/s, 6GB at 336GB/s
 • Internal Storage: 1TB Custom NVMe SSD
 • IO Throughput: 2.4GB/s (Raw), 4.8GB/s (Compressed)
 • Expandable Storage: 1TB Expansion Card
 • External Storage: USB 3.2 HDD Support
 • Optical Drive: 4K UHD Blu-ray Drive
 • Performance Target: 4K at 60fps - up to 120fps