Tuoreimman esimerkin vähäveroisuudesta antaa The Guardian. Se kertoo, että Facebook maksaa Britanniasta keräämistään 1,65 miljardin punnan tuloista vain 28 miljoonaa veroja. Siis vielä numeroin: 1600 miljoonaa / 28 miljoonaa. Todennäköisesti moni vaihtaisi oman tuloveroprosenttinsa 1,7 prosenttiin.

1,65 miljardia puntaa on summa, jonka Facebook kokosi Britanniasta mainosmyynnistä viime vuonna. Kasvua oli edellisvuodesta 30 prosenttia. Voitot kasvoivat peräti 50 prosenttia.

Facebookin mielestä on aivan oikein ja kohtuullista, että sen verokuorma on näin kevyt. Yhtiön Pohjois-Euroopan toimintoja johtava Steve Hatch tuo esiin sen, että Facebookin palveluja käyttävät yritykset kukoistavat. Hän mainitsee myös, että voitoista maksetaan nyt veroa isäntämaahan.

Voittoa Facebook kirjasi Britanniasta 97 miljoonaa, joten tuohon summaan verrattuna 28 veromiljoonaa ei enää kuulosta yhtä naurettavalta. Ei se silti vielä reilulta kuulosta monenkaan mielestä.

”Kuinka monta esimerkkiä hallitus tarvitsee suuren mittakaavan verovälttelystä ennen kuin se ryhtyy toimiin? Ei ole mikään ihme, että kansa on raivoissaan verojärjestelmämme irvokkaasti epäoikeudenmukaisuudesta”, työväenpuolueen kansanedustaja John McDonnell puhisee.

Talousjärjestö OECD jätti viime viikolla oman esityksensä siitä, miten veroasiat tällaisissa tapauksisssa pitäisi hoitaa. Esityksen mukaan maksajaksi joutuu kansainvälisten yritysten koko kuluttajaliiketoiminta, mutta vain osa voitosta jaettaisiin uudelleen valtioiden kesken.