Tietoturvayhtiö Malwarebytes on julkaissut vuosittaisen State of Malware -raportin joka kertoo seikkaperäisesti haittaohjelmien ja tietoturvauhkien kasvusta, uusista trendeistä ja vektoreista.

Raportin mukaan Macin tietoturvauhkien määrä on rajussa kasvussa. Edellisvuonna Macin uhkaluku oli 4,8. Nyt Malwarebytes havaitsi keskimäärin 11 uhkaa Macille.

Laptop sanoo, että Windowsille vastaava luku oli 5,8 – kuluttajiin kohdistuvien uhkien määrä jopa laski kaksi prosenttia, joskin yrityksiin kohdistuvien uhkien määrä kasvoi reippaasti, 13 prosenttia.

Macin uhkien määrä on siis liki tuplasti se mitä Windowsilla.

TechRadar kertoo, että kaikkiaan Macille olevien uhkien määrä kasvoi edellisvuoteen verrattuna yli 400 prosenttia.

Malwarebytesin mukaan kyberrikolliset keskittyvät bisneskohteisiin, ja hajauttavat hyökkäysvektoreitaan useille haavoittuvuuksille ja iskustrategioille.

Bisneksiin kohdistuneita uhkia havaittiin 9,6 miljoonaa. Etenkin kiristysohjelmien määrä on kovassa kasvussa.

Kuluttajienkin virustutkaimiin jäi hakkerien kolttosia merkittävästi enemmän. Malwarebytes aikoo seurata erityisen tarkasti HackTools-haitakkeen yleistymistä, sitä kun havaittiin 42 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Myös yritysiskuissakin usein nähty MimiKatz on Malwarebytesin mukaan yksi tämän vuoden merkittävimmistä kuluttajia koskevista tietoturvauhkista.

Myös adware-ohjelmat eli sitkeät ja vaikeasti poistettavat mainoshaitakkeet piinaavat edelleen Windowsia, Macia ja Androidia.

”Esiasennettujen haitakkeiden, adwaren ja monivektorihyökkäysten määrän kasvu on merkki siitä, että hyökkääjistä tulee entistä luovempia ja sinnikkäämpiä hakkerointikampanjoissaan”, Malwarebytesin toimitusjohtaja Marcin Klecynski kommentoi.