Yhdysvalloissa asuntopulaa ratkotaan nyt 3d-tulostuksella, kirjoittaa AP News. Alan startupien mukaan 3d-tulostus on perinteistä rakentamista nopeampaa, halvempaa ja kestävämpää. Tulostimet toimivat kellon ympäri, eikä tulostamisesta synny hukkamateriaalia toisin kuin perinteisestä rakentamisesta.
Mighty Building -niminen yritys tarjoaa tällä hetkellä noin 32 neliömetrin kokoisia yksikköjä, jotka voidaan asentaa esimerkiksi ”oikean talon” takapihalle ylimääräiseksi tilaksi, kuten toimistoksi tai kuntosaliksi. Yhden yksikön hinta on 115 000 dollaria plus asennustyöt.
Yhtiö kertoo yhden 3d-tulostetun asunnon syntyvän 40 prosentilla vastaavan perinteisen kalifornialaistalon hinnasta.
Menetelmä toimii siten, että suurikokoinen 3d-tulostin tulostaa talon seinät ultraviolettivalon alla nopeasti kivenkaltaiseksi kovettuvasta materiaalista kerros kerrokselta. Valmiit seinät kestävät vettä ja tulta. Seinät täytetään eristevaahdolla, minkä jälkeen robotit viimeistelevät sisäpinnat halutulla tavalla. Taloja voi ostaa joko kokonaan valmiina tai puolivalmiina, koottavina versioina.
Yrityksen 3d-tulostetut talot kasataan tehtaalla ja kuljetetaan paikan päälle kuorma-autolla. Ne nostetaan paikalleen nosturilla. Tästä syystä talojen kokoa määrittävät esimerkiksi käytettävän auton kuormalavetin koko sekä matkalle sattuvien tunnelien ja alikulkujen korkeus.
Taloja voidaan tulostaa myös suoraan paikan päällä, kuten ICON-niminen yritys tekee. Startup keskittyy nimenomaan edullisten asuntojen tulostamiseen vähävaraisille.
Toistaiseksi taloja ei ole toimitettu kuin alle sata. Haasteena on vakuuttaa ostajat, kehittäjät ja lainsäätäjät 3d-tulostettujen talojen kestävyydestä, turvallisuudesta ja kauneudesta. Myös työvoimaa täytyy kouluttaa, jotta talojen tulostaminen ja asentaminen paikoilleen onnistuu suuressa mittakaavassa.